OD DAVNINA POZNAT: Ovaj čaj ubija ćelije raka

Naučnici otkrili

OD DAVNINA POZNAT: Ovaj čaj ubija ćelije raka

Život -
Naučnici sa "Penn State Univesity" u SAD, pronašli su jedno specifično svojstvo ovog sastojka, da prepozna i bukvalno "nanišani" ćelije koje su obolele

Od ranije je poznato da je zeleni čaj lekovit, a sada su naučnici i otkrili zašto. Ovo otkriće, nadaju se naučnici, odvešće u pravcu novih tretmana za rak usta, a i za druge oblike raka.

Naučnici sa "Penn State Univesity" u SAD, pronašli su jedno specifično svojstvo ovog sastojka, da prepozna i bukvalno "nanišani" ćelije koje su obolele.

Istraživanja su pokazala da epigalokatehin-3-galat (EGCG), sastojak zelenog čaja, ubija ćelije raka usta, a pritom ne oštećuje zdrave ćelije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mirisni zeleni čaj umiruje čula, a blagotvoran je za sve koji su na dijeti.

Naučnici veruju da EGCG pokreće određene procese u mitohondrijama – ćelijskim organelama koje proizvode energiju – što dovodi do smrti ćelije, a pritom “gađa” samo obolele ćelije.

EGCG u mitohondrijama podstiče formiranje reaktivnih molekula koji sadrže kiseonik, na šta mitohondrije reaguju tako što proizvode još reaktivnije molekule. To na kraju dovodi do smrti te ćelije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track