RODITELJI, POKRENITE IH: Lenjost krivi kičmu
Foto: Shutterstock

Sve učestaliji deformiteti kod dece

RODITELJI, POKRENITE IH: Lenjost krivi kičmu

Život -
Problemi na kičmenom stubu mogu imati dalekosežne posledice po zdravlje mališana, a da bi se predupredili, važno je što manje boraviti u sedećem položaju

Primetili ste da vaše dete neobično stoji i korača, što vas prilično zabrinjava jer, kako vam se čini, nije tako izgledalo do pre samo mesec dana. Da stvar bude strašnija, uočavate i da ono pomalo krivi gornji deo tela u stranu, čak mu je i jedno rame spuštenije od drugog. Iako ne bi trebalo da paničite, treba da znate da takve promene na muskulaturi deteta nisu zanemarljive, pa bi trebalo da se obratite lekaru. Znaci za alarm su i previše uspravno držanje tela, pri čemu je stomak značajno izbačen. Stručnjaci ističu da su to pojavni oblici najčešćih i najočiglednijih deformiteta kičmenog stuba - kifoza, skolioza i lordoza.Prema rezultatima sistematskih pregleda učenika, svako treće dete u Srbiji pati od nekog oblika deformiteta, a neka od njih imaju i više problema istovremeno.- Kriva kičma kod dece nastaje na nekoliko načina. Najčešći oblik tog problema je skolioza, koja nastaje usled naslednih faktora, ali gde faktori okoline imaju presudnu ulogu u razvoju deformiteta. Drugi način nastanka poremećaja na kičmi može biti usled urođene anomalije pršljenova, a reč je o urođenoj kongenitalnoj skoliozi. Postoji još vrsta skolioza koje nastaju usled raznih metaboličkih poremećaja i neuromišićnih oboljenja - istakao je za Dr Kurir mr sc. med. dr Stanko Miličković i naglasio da je veoma važno da roditelji slušaju savete lekara i usmere svoje dete na pravu terapiju.

- Kad se ne reaguje na vreme, kod dece može doći do ozbiljnih poremećaja kičmenog stuba koji mogu uticati i na smanjenje funkcije pluća i srca - naglasio je on.Deformitet se može otkriti u ranoj fazi takozvanim skriningom, odnosno preventivnim sistematskim pregledima.- Ako se s lečenjem krene na vreme, postoji velika šansa da se deformitet zaustavi, da bude estetski i funkcionalno prihvatljiv za pacijenta i da ne izazove trajne posledice. Suština je u blagovremenom otkrivanju - rekao je sagovornik Dr Kurira.Kako je naglasio, neophodno je uticati na svest dece da se što više bave sportom i da ne izbegavaju časove fizičkog kako bi bilo koji oblik deformiteta mogao da bude sprečen na vreme.Inače, treba imati u vidu da mnoga deca često samo „pate“ i od nepravilnog držanja. Ono se može razlikovati od deformiteta po tome što je mališan u stanju da se potpuno ispravi iz nepravilnog položaja, a da mu pritom i kičma bude prava. I loše držanje je neophodno korigovati na vreme da ne bi došlo do ozbiljnih i trajnih promena na koštano-mišićnom sistemu. Deformiteti kičmenog stuba nisu uvek prepoznatljivi, a ponekad i lekar specijalista ima dilemu i upućuje dete na rendgensko snimanje da bi utvrdio dijagnozu.

O najčešćim oboljenjimaSkolioza

Savet: Redovno pregledajte dete predstavlja krivljenje kičme u stranu može da bude jednostruka, u obliku slova „C“javlja se i dvostruka, kad se kičma krivi na obe strane kao slovo „S“veoma je retka trostruka skoliozamališani s tim kičmenim deformitetom imaju dobro držanje, što otežava blagovremenu dijagnostikuzato je neophodno redovno i pažljivo pregledati decu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu (jedno rame niže, grudni koš izbočen više s jedne strane, ulegnut rebarni luk)nepoznat je uzrok nastanka skolioze, pa je teško predvideti kako će napredovati, što otežava lečenjeKifozaSavet: Sportom im regulišite loše držanjekifoza ili pogrbljenost predstavlja povećanu zakrivljenost kičmenog stuba u grudnom delumože da se javi i na drugim delovima kičmeposebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena unapredčesto je posledica naglog rasta, kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđaloše držanje u predškolskom uzrastu (pogrbljena leđa, ramena povijena unapred) može da preraste u kifozu ako se ne reaguje na vremeako je reč o već formiranim deformitetima, fizijatri u slučajevima kifoze preporučuju korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, pre svega plivanjem, kao i korigovanje loših navika u držanjuLordozaSavet: Neophodno jačanje mišićapredstavlja prenaglašenu krivinu u lumbalnom delu kičme (krstima)posledica je slabosti trbušnih mišićanastaje i kao posledica deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položajkad se dete posmatra sa strane (iz profila), uočava se izbačen stomak (čak i kod izrazito mršave dece), što je posledica veoma oslabljenih i istegnutih trbušnih mišićaiako se ne smatra ozbiljnim deformitetom (kod gojazne dece prođe i neprimećen), često se ne leči, što ipak ostavlja posledicezbog narušene statike čitavog tela u odraslom dobu postaje „slaba tačka“, pa se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja

Radite na preventiviTV i računari pogubnivažno je da se dete zdravo hrani kako bi okoštavanje bilo što pravilnijetreba unositi što više kalcijuma, natrijuma i fosforaveoma je važna fizička aktivnostdugotrajno sedenje ispred televizora ili računara pogubno je za kičmu i trebalo bi ga svesti na najmanju moguću merupreporučuje se gledanje televizije u ležećem položaju (najbolje je ležanje na podu)

Aktivnost najvažnijaJAVNI ČAS: „ISPRAVI SE“Treći ovogodišnji Sportski čas pod sloganom „Ispravi se“ održan je nedavno u Gornjem Milanovcu uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a u saradnji s Odbojkaškim savezom Srbije. Cilj akcije je da se deci uzrasta od 11 do 14 godina ukaže na ozbiljnost problema krivljenja kičme kako bi što veći broj učenika počeo da se bavi sportom. To je razlog zbog kojeg su u projekat, pored lekara fizijatara, uključeni i odbojkaši i odbojkašice, koji su imali zadatak da, igrajući odbojku s decom, animiraju što veći broj mališana da se aktivno uključe u sport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track