SLUŠAJTE SVOJE TELO: Evo šta sve stolica može da otkrije o vašem zdravlju

Stanje organizma

SLUŠAJTE SVOJE TELO: Evo šta sve stolica može da otkrije o vašem zdravlju

Život -
Proučite naš mali vodič koji će vam pomoći da na vreme donesete promene i poboljšate zdravlje celokupnog organizma

Jedan od najboljih načina da otkrijete kakvog ste zdravlja je analiza stolice, pri čemu ne mislimo na laboratrijski nalaz nego na mali pogled nakon obavljene nužde. Ovakav uvid može vam puno toga otkriti ukoliko obratite pažnju na oblik, boju i veličinu stolice.

Proučite naš mali vodič koji će vam pomoći da na vreme donesete promene i poboljšate zdravlje celokupnog organizma.

Oblik stoliceNormalan oblik stolice trebalo da bude duguljast, glatke mekane površine, a stručnjaci ističu kako bi svaki dan trebalo imati jednu do dve stolice srednje konzistencije.

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz ishrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crevu. Trebalo bi povećati unos vlakana koja pospešuju probavu.

2. Voluminozna ali grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Ishranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati telesnu aktivnost i unos tečnosti.

3. Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu pročišćavanja creva tečnošću i zdravijom ishranom, ali ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti creva.

4.Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crevima, tj. prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Preretka je, prezasićena vodom i simptom je proliva. Ukoliko potraje predugo zahteva pregled doktora.

"Stolica smeđe boje, jednom do dva puta dnevno bez boli i peckanja indicira da je telo zdravo"

Boja stoliceMože varirati i pokazatelj je brojnih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih ćelija i neprobavljive biljne stvari kao što je celuloza uz količine belančevina i masti.

1.Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisutnost krvarenja iz donjeg dela probavnog trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. Ali, ova boja stolice može biti posledica konzumiranja crvene hrane kao što je cvekla.

2.Zelena stolica može biti posledica izlučivanja žuči koja je prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla da promeni boju u smeđu. Može biti posledica Kronove bolest, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

3.Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne kese zbog čega dolazi do nepravilnog izlučivanja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitom, stoga ukoliko je ovakva stolica učestala treba posetiti doktora i napraviti analizu stolice.

Učestalost i veličina stolice Normalno pražnjenje je jednom do dva puta dnevno bez bola i peckanja.

1. Mala i tvrda stolica najčešće se javlja kada je ishrana siromašna vlaknima i uzrokuje naprezanje tokom obavljanja nužde. Ishrana bogata vlaknima, veći unos tečnosti i konzumiranje probiotika omekšaće stolicu.

2. Česta i retka stolica može biti posledica intolerancije na određene namirnice, može biti uzrokovana i lekovima koje ne podnosite, stoga obratite pažnju na navike i ukoliko se retka stolica nastavi posetite doktora.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track