OVA BILJKA JE UBICA: Svinjski gigantski korov okružio Srbiju!
Foto: Vikipedija "Rbk Dolde"

Ni slučajno je ne dirajte

OVA BILJKA JE UBICA: Svinjski gigantski korov okružio Srbiju!

Život -
Opasna i veoma agresivna biljka, koja je u Nemačkoj proglašena kao najotrovnija biljaka, stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, a toliko je otrovna da može da dovede do slepila

Gigantski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum), opasna i veoma agresivna biljka, koja je u Nemačkoj proglašena kao najotrovnija biljaka, stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, pa je sada Srbija okružena ovim korovom, budući da je pre nekoliko meseci pojavila u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

U Sloveniji je zabilježena u Ljubljani i okolini Maribora, gde je verovatno izbegla iz botaničkog vrta. Zatim, u Bosni i Hercegovini zabeležena je u okolini Sarajeva i utvrđeno je kako se ovde nalazi verovatno već od 2007. godine. U Hrvatskoj je ova vrsta zabilježena na jednom nalazištu u Međimurju, na obali reke Mure.

Biljka iz porodice Apiaceae je poreklom iz Kavkaza i središnje Azije. Ona može biti i do 2-5 metara (retko do 7 m) visoka. Osim veličine, slična je običnom svinjskom korovu (Heracleum sphondylium), Heracleum sosnowskyi ili vrtnoj anđeliki (Angelica archangelica). Fototoksična je i smatra se štetnim korovom u mnogim državama.

Ima lepe bele cvetove, ali ako dospe u oko uslediti će slepilo koje se uglavnom ne može lečiti. Ako je dotaknete, u početku je koža crvena i počinje svrab. Tada se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Oni formiraju crne ili ljubičaste ožiljke koji mogu trajati nekoliko godina. Kako bi došlo do oporavka moguć je i boravak u bolnici. U Nemačkoj, gde je biljka postala prava smetnja, zabilježeno je oko 16.000 žrtava u jednoj godini.Dovoljno je samo dotaknuti list da bi se na tome mestu pojavile rane slične opeklinama, čije se posledice trpe mesecima, a na koži trajno ostaje tamnocrvena fleka. Najgore je što je biljku teško istrebiti i zato ju je najbolje izbegavati.Odlikuje se dodatno debelom tamno crvenkasto-ljubičastom stabljikom i pegavim stabljikama lista koje su šuplje i proizvode čvrste čekinje. Stabljika varira 3 do 8 cm u obimu, povremeno i do 10 cm. Svaka ljubičasta mrlja na stabljici okružena je dlačicama, a tu su i velike krupne bele dlake na bazi lista stabljike.

Mnoge strane biljke su uvedene u Englesku u 19. veku, uglavnom za za potrebe ukrašavanja. Neke su postale dominantno agresivne i stvaraju ozbiljne probleme u nekim područjima. Sada je široko rasprostranjena po celom Britanskom ostrvu naročito duž rečnih obala. Takođe se proširila u severoistočnoj i severozapadnoj Americi i središnjoj i istočnoj Kanadi. Jednako je opasna invazivna vrsta u Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji, koja ugrožava lokalne vrste biljaka.

Gigantski svinjski korov je vrlo fototoksička biljkaNjegov sok može uzrokovati fotodermatitis (tešku upalu kože), kada je koža izložena suncu ili UV-zrakama. U početku je koža crvena i počinje svrab. Tada se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Oni formiraju crne ili ljubičaste ožiljke koji mogu da traju i do nekoliko godina.

Prisutnost male količine biljnog soka u očima može dovesti do privremenog ili čak i trajnog slepila. Te su reakcije uzrokovane prisutnošću linearnog derivata furocoumarina u lišću, korenju, stabljikama, cvetovima i semenu, piše portal Atma.hr.

Decu treba držati podalje od Gigantskog svinjskog korova. Zaštitnu odeću, uključujući i zaštitu za oči, treba nositi prilikom rukovanja ili iskopavanja biljke. Ako je koža izložena, ugroženo područje treba temeljno oprati sapunom i vodom, a izloženu kožu zaštititi od sunca na nekoliko dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track