DA LI STVARNO UMETE DA DIŠETE: Pomozite sebi uz ove 4 faze
Foto: Shutterstock

Savet

DA LI STVARNO UMETE DA DIŠETE: Pomozite sebi uz ove 4 faze

Život -
Obratite pažnju na to kako dišete. Da li vam je disanje brzo i kratko ili lagano i duboko? Većina nas, nažalost, odgovoriće potvrdno na prvo pitanje

Disanje je poput mosta koji povezuje telo i mozak. To je jedina životno važna funkcija koja se može svesno kontrolisati, pa se stoga može iskoristiti kao jedinstveno sredstvo za usklađivanje svih drugih sistema u telu. Samo petnaest minuta sporog, regulisanog i dubokog disanja ubrzaće vam krvotok, sniziti krvni prtisak, podstaći lučenje žlezda, poboljšati probavu, pojačati izbacivanje štetnih materija iz organizma i povećati imunitet. Ako posmatrate životinje kako dišu ili bebe dok spavaju, primetićete da im se stomak podiže odnosno širi na udisaj i spušta odnosno skuplja na izdisaj, dok grudi ostaju mirne. To je posledica prirodnog dijafragmalnog disanja.Lekovito dejstvo● Duboko disanje uz kratko zadržavanje daha trenutno smiruje nerve i brzo spušta krvni pritisak jer usporava otkucaje srca.● Pravilno disanje podstiče ćelije u telu da se brže oslobađaju od toksina i proizvode energiju.Pravilno disanje u 4 korakaDuboko dijafragmalno disanje obavlja se u četiri faze:

Udah Opustite dijafragmu da se postupno širi nadole u trbušnu duplju dok udišete vazduh kroz raširene nozdrve i šaljete ga u niže delove pluća, a zatim i više, sve dok ne uočite ispupčenje stomaka.Zadržavanje Zadržite dah nekoliko sekundi, ali ne duže od 10, a zatim ga ispustite.Izdah Uvucite stomak tako da vam se dijafragma podigne dok mirno izdišete na usta ili nos.Pauza Nakratko zastanite kada ste izdahnuli sav vazduh iz pluća i dozvolite trbušnim mišićima i dijafragmi da se opuste pre sledećeg udisaja.Posebne disajne tehnike za samopomoćProtiv nervozeSednite pravo i nekoliko minuta dišite sporo i duboko, koristeći dijafragmu za podsticanje i regulisanje disanja; udišite vazduh duboko spuštajući ga u niže delove pluća. Za glavoboljuNapad glavobolje možete ublažiti ili otkloniti kratkim odmorom u udobnom sedećem ili ležećem položaju, produbljenim i smirenim svesnim disanjem, psihičkim opuštanjem i opuštanjem mišića udova i trupa.Kada ste prehlađeniViše puta na dan, povijeni nad kadom, nekoliko puta odmereno ušmrknite čistu hladnu vodu i odmah izduvajte nos. Hladna voda grči mišiće malih krvnih sudova, što izaziva sužavanje i pražnjenje kapilara; sinusi se otvaraju i njihov sadržaj lakše izlazi.

Pripremila: Vesna Stanimirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track