ODLEŽITE: Kako se izboriti sa stomačnim gripom
Foto: Shutterstock

Vreme virusa: Na šta treba pripaziti i kada treba otići kod lekara

ODLEŽITE: Kako se izboriti sa stomačnim gripom

Život -
Ove tegobe uglavnom prođu za tri-četiri dana. Ukoliko imate temperaturu, ne obarajte je odmah jer je to znak da se telo bori protiv virusa

Stomačna viroza ili, kako ga još zovemo, stomačni grip u ovom delu godine veoma je česta pojava.Simptomi su mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja i grčevi u stomaku. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem i prljavim rukama, pa ih zato treba što češće prati.Kod stomačnih virusa veoma je važno paziti da telo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako jer je želudac iziritiran, zbog čega ne podnosi hranu i piće, a i ono malo što pojedemo, brzo izađe napolje zbog učestale dijareje ili povraćanja. Zbog toga je izuzetno važno unositi dovoljno tečnosti zbog elektrolita koji se tom prilikom gube. Voda koju bolesnik pije nipošto ne sme da bude hladna, već mlaka i treba je piti lagano kako se ne bi izazvala mučnina.

Šta je najbolje jesti

Što se hrane tiče, dok bolest traje, najbolje je uzimati hranu bogatu sluzi, kao što je pirinač skuvan samo na vodi, dvopek, štapiće ili tost. Preporuka lekara je da se teška hrana poput mesa, mesnih i mlečnih proizvoda obavezno izbegava. Dok bolest traje, važno je polako jesti, a povrće i voće se može unositi u obliku supa ili sokova.Grčeve u stomaku smiriće čaj od kamilice, a u ovom slučaju dobro rešenje je i čaj od svežeg đumbira jer ublažava upalu i smiruje mučninu. Čajeve treba piti bez ikakvih dodataka poput meda, šećera i limuna.

Temperaturu ne obarajte odmah

Ljudi greše kada pokušavaju da snize temperaturu čim se ona pojavi. Telo povećava temperaturu jer ona uništava viruse i to je znak da se imuni sistem bori protiv njih. Crevne viroze obično prođu same i uglavnom nije potrebno ići kod lekara, ali ga treba posetiti ako proliv traje više od dva dana, ako se u njemu pojavi krv (to je znak da je upala jaka), ako su bolovi u stomaku jaki, ako temperatura ne pada i ako je povraćanje prečesto. Odležite kod kuće sve dok se stanje ne vrati u normalu i ne odlazite na posao (ili među ljude) jer se ovaj virus veoma brzo i lako širi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track