(VIDEO)GUGL NAM BEZBOLNO VADI KRV:Najnoviji sistem koji će zameniti aparate za merenje šećera u krvi
Foto: Youtube/screenshot

Pametan sat

(VIDEO)GUGL NAM BEZBOLNO VADI KRV:Najnoviji sistem koji će zameniti aparate za merenje šećera u krvi

Život -
Gugl je nedavno patentirao proizvod koji će ljudima omogućiti vađenje krvi bez igle, a koji bi trebalo da zameni aparate za merenje nivoa šećera u krvi.

Ovaj pametan sat šalje gas u malo burence čije mikro-čestice probijaju kožu i uzimaju malu količinu krvi. Krv se odmah šalje u drugo burence sa negativnim pritiskom.

Ovaj gedžet moći će da izvuče samo male količine krvi, dovoljno za merenje nivoa glukoze u krvi, a takođe će, osobama koje ga koriste, naneti najmanji mogući bol, manji i od onog koji nanose moderni aparati za merenje nivoa glukoze u krvi.

Ipak, ostaje nejasno da li će i kada ovaj proizvod biti dostupan, ali ovo nije Guglov prvi pokušaj da pomogne dijabetičarima. Ova kompanija, udružena sa još jednim farmacijskim gigantom, trenutno razvija pametna kontaktna sočiva koja bi trebalo da omoguće nadgledanje nivoa šećera u krvi, a sa pametnim telefonima povezivaće se preko bežičnog interneta. Takođe u procesu razvijanja je i još jedno kontaktno sočivo koje bi trebalo da leči dalekovidost.

Prema podatcima Svetske zdravstvene organizacije oko 9 odsto odraslih ljudi živi sa dijabetisom, bolesti od koje je samo u 2015. godini umrlo 1.5 miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track