UPOZORENJE ZA RODITELJE: Ako vidite dete u ovoj poziciji, odmah ga pomerite!
Foto: Womansvibe

Obratite pažnju

UPOZORENJE ZA RODITELJE: Ako vidite dete u ovoj poziciji, odmah ga pomerite!

Život -
Takozvana "W pozicija" jedna je od mnogih u kojoj deca sede dok se igraju. Zašto se veruje da je upravo ona u redu za neku decu,. a za neku je zabranjena?

Kada se igraju u ovoj poziciji, deca razvijaju kontrolu trupa i rotaciju kao i za razdvajanje dve strane tela. Ove veštine su potrebne za dete da razvije rafiniranu motoriku i dominaciju ruku.W-sedenje se ipak ne preporučuje svima. Mnoga deca u razvoju se kreću upravo kroz ovu poziciju tokom igre, ali svi roditelji treba da budu svesni da preterana upotreba ovog položaja tokom godina razvoja može da dovede do budućih ortopedskih problema.

Koja deca ne treba da sede ovako? Za mnogu decu w-sedenje treba da bude strogo zabranjeno: - Ako postoje ortopedski problemi. W-sedenje može da dovede do dislokacije kuka, pa ako postoji istorija displazije kukova ili zabrinutost zbog toga u prošlosti, ovu poziciju treba izbegavati.- Ako postoji stezanje mišića, ovakvo sedenje će to pogoršati.- Postoji zabrinutost za neurološko/razvojno kašnjenje. Ako dete ima povećan tonus mišića, treba izbegavati w-sedenje.

(Womasvibe)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track