AKO ISPLAZITE JEZIK I VIDITE OVE TALASASTE IVICE: Evo šta to znači!
Foto: Damn

Proverite!

AKO ISPLAZITE JEZIK I VIDITE OVE TALASASTE IVICE: Evo šta to znači!

Život -
Kada gledate u svoj jezik u ogledalu, to može da vam otkrije neke interesantne stvari o vašem telu.

Možete da saznate da li ćete se razboleti, da li treba da pijete više vode ili da li vam nedostaje vitamina. Pogledajte kako zdrav jezik treba da izgleda:Roze i gladak

Ako imate roze jezik koji nema nikakvu "prljavštinu" ili fleke po njemu, onda imate dobar jezik. Sada, on bi trebalo da bude malo grbav i ako je previše gladak, možda imate nedostatak vitamina.

Crven i debeo

Nedostatak vitamina može da se otkrije jarko crvenim jezikom. Moguće je da vam je potreban vitamin b-12 ili folna kiselina ako imate crveni jezik.

Talasast jezik

Ako vidite male talase oko ivica, kao da vam je jezik naduven to može da znači da imate poremećaj tiroidne žlezde, umor, gubitak kose i nizak krvni pritisak.Dehidracija može da se dešava ako vam je jezik naduven.

Ispucan jezik

Autoimuni poremećaj može da bude znak ispucalog jezika, obično je benigno a pojavljuje se u mlađim godinama, a pukotine mogu da se povećaju sa godinama. Idite redovno kod zubara i pitajte ga šta misli.

Braon ili crni premaz

Slaba dentalna higijena je ono što leži iza ovakvog jezika. Može da se pojavi i kod dijabetičara ili ljudi koji su na antibioticima. Oni koji prolaze kroz hemoterapiju takođe mogu da razviju crni jezik. Kako bi se zaštitili od ove bakterije koja se formira, uvek operite i oribajte i jezik četkicom.

Beli premaz

Beli premaz može da znači infekciju u ustima i dešava se kod beba, ali i kod pojedinaca sa slabim imunim sistemom. Beli jezik za pušače može da znači simptom leukoplakije koja dolazi, što je predznak za rak. Uvek proverite kod vašeg doktora ili zubara ako ovo vidite.

Lezije ili rane

Stres ili čak ki rak može da stoji iza ovoga. Ako su to rane od raka, one mogu da budu bolne i da se poboljšaju za nedelju dana. Ako primetite crvene rane koje traju duže od dve nedelje, kontaktirajte vašeg doktora jer ovo mogu da budu simptomi oralnog raka.Sve što je potrebno je par minuta da proverite vaš jezik kada perete zube. To je odličan način da kontrolišete svoje zdravlje pre nego što stanje postane ozbiljno.

(Damn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track