(VIDEO) UGROŽENA JE CELA GENERACIJA: Ovo je 8 najšokantnijih slučajeva anoreksije
Foto: Printskrin

Istraživanje

(VIDEO) UGROŽENA JE CELA GENERACIJA: Ovo je 8 najšokantnijih slučajeva anoreksije

Život -

Današnji tinejdžeri preplavljeni su informacijama o njihovim slavnim vršnjacima koji izgledaju "savršeno", pa ne čudi da mnogi pokleknu pod pritiskom društva.

Broj onih koji boluju od poremećaja ishrane svake godine raste za 13 odsto, pokazala je studija Univerziteta u Londonu.

Ta je studija analizirala zdravstvene podatke učenika u Velikoj Britaniji, a pokazala je da se najveći broj novih slučajeva poremećaja u ishrani beleži kod devojčica u dobi od 15 do 19 i dečaka u dobi od deset do 14 godina.

Neki oblik poremećaja u ishrani dijagnostifikovan je kod deset odsto tinejdžerki, a stručnjaci veruju da je velik broj onih kod kojih nema dijagnoze jer roditelji i doktori nisu prepoznali problem. Nakon depresije, poremećaji u ishrani drugi su najčešći mentalni problem ove generacije.

"Moderni način života, kulturne vrednosti današnjice, iskrivljena medijska slika društva i ideal savršenog tela stvaraju pritisak na mladež, čije samopouzdanje nije razvijeno", tvrdi voditeljka studije, dr Nadia Micali.

Upozorava da je nužno obratiti više pažnje na taj problem, upozoriti roditelje i promeniti ssistem lečenja poremećaja u ishrani.

U nastavku pogledajte osam najšokantnijh slučajeva anoreksije.

(index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track