(FOTO) Koža joj je gorela i ljuštila se godinu dana, a sve zbog...
Foto: Facebook/Briana Wren

Osećala se kao ljudski paradajz

(FOTO) Koža joj je gorela i ljuštila se godinu dana, a sve zbog...

Život -

Brijana Banos (27) sa Floride bolovala je od ekcema i za terapiju je koristila topijske steroide.

Međutim, svaki put kad bi se vratila s tretmana imala je osećaj da joj koža gori, a osip bi se raširio po celom telu. Kako bi sprečila ekceme koristila je kreme na bazi topijskih steroida, antibiotike, antifungalnu terapiju te antihistamine pune tri i pol godine.

"Napravila sam nekoliko testova i ispostavilo se da steroidi uzrokuju te stravične reakcije", ispričala je. Odlučila je da prestane da uzima svu terapiju na bazi steroida. Punih godinu dana trajala je njena bitka sa oporavkom.

Today is my 1 year of going through Topical Steroid Withdrawal. It has been the craziest journey, but I am making it count. Take control of your life xx and please don't take it for granted.

Posted by Briana Wren on понедељак 25. јануар 2016.

Telo joj se doslovno celo ljuštilo. Bilo je trenutaka kada je morala da se cela zamota kako mrtva koža ne bi non-stop spadala s nje. Svaki dan je morala menjati zavoje. "Pošto sam prestala da uzimam terapiju bilo je neizdrživo. Oči su mi natekle, a crvenilo koje je peklo mi je zahvatilo celo telo. Osećala sam se kao ljudska paradajz", opisala je Brijana.

Čak je i kosu obrijala jer joj je stalno ispadala budući da joj se i teme počelo ljuštiti. Sada je bolje, koža joj se oporavila za 80 odsto i tek povremeno se javi crvenilo. Brijana je prestala da koristi steroide u januaru prošle godine. Njena koža doslovno je doživela šok jer je predugo koristila steroide bez pauze. Prestala je i da radi jer joj je koža bila sva u ljuskama, a skoro celu godinu nije ni izlazila iz kuće.

Seemed appropriate since May 4th is right around the corner. =) 3 months into TSW.

Posted by Briana Wren on петак 1. мај 2015.

"Limfni čvorovi su mi bili otekli, telo je jako loše regulisalo temperaturu i većinu dana provela sam sedeći na sofi. Izlazak iz kuće mi je poprilično teško padao jer bi ljudi buljili u mene pa čak i komentarisali. Jednom me je neko pitao da li prolazim kroz hemoterapiju", ispričala je.Brijana je promene počela da doživljava tek osam meseci pošto je prestala da koristi terapiju. U prvih sedam meseci skupila je mrtve kože dovoljno da napuni dve tegle. Stanje kroz koje je Brijana prolazila godinu dana zove se sindrom crvene kože, zavisnost od topijskih steroida ili povlačenje topijski steroida. Oni se pak još zovu topijski kortikosteroidi, glukokortikosteroidi i kortizon i ima ih u svim oblicima - kremama, uljima, gelovima i losionima. Neki se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a neki na recept.Obično su topijski steroidi delotvorni određeni vremenski period, a najveći je problem ako se reakciju na njih zameni s pogoršanjem ekcema. Neće svi koji koriste te kreme razviti ovaj sindrom. Za sada je napoznato zašto nekima koža reaguje na terapiju steroidima na ovaj način, a zašto neki nemaju nikakve reakcije.

Fighting the good fight. Topical Steroid Withdrawl: Before & During.

Posted by Briana Wren on понедељак 9. март 2015.

Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track