Slušajte ginekologe!

Održavanje trudnoće nije bauk i ne znači da sa vama ili bebom nešto nije u redu

Slušajte ginekologe!

Život -
Ukoliko osetite bol u stomaku ili primetite krvarenje, vreme je da se javite svom lekaru. Ali bez panike, postoje metode kojima se sprečava neželjeni gubitak bebe

Obradovali ste se što ste, posle mnogo peripetija kroz koje ste prošli, konačno zatrudneli! Ali srećni izraz na vašem licu zaledila je doktorova rečenica:

"Vaša trudnoća će biti rizična. Morate da je održavate!" Doživeli ste to kao unapred izrečenu presudu da možda nećete dogurati do kraja.Nemojte da se obeshrabrujete! Samo mislite pozitivno i biće sve u redu. Danas lekari vrlo uspešno održavaju trudnoće ili drugim rečima pomažu tom malom živom biću u vašem stomaku da se rodi! Da biste bile mirne, Dr Kurir je istražio šta zapravo znači održavanje trudnoće i koji simptomi ukazuju na to da smesta morate kod svog ginekologa. Sve znamo da su iznenadni jak bol i krvarenje prvi razlozi da smesta krenete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ne brinite mnogo ni tada, jer će lekari učiniti sve kako bi vam pomogli.Doc. dr sci. med. Neđo Čutura, načelnik odeljenja operativnog steriliteta GAK "Narodni front", kaže za Dr Kurir da su uzroci preranog završetka trudnoće brojni.- Najčešći uzrok je bakterijska ili virusna infekcija. Važno je da trudnice redovno rade analize kojima se otkriva prisustvo bakterija. One se tada mogu ukloniti odgovarajućom terapijom, u suprotnom, opasne su po plod u svim fazama trudnoće. Takođe, žene moraju voditi računa o svom imunitetu da ih ne bi napao neki virus, jer kad on oslabi organizam, lako se razmnožavaju i bakterije - objašnjava dr Čutura.Prema njegovim rečima, u kasnijim fazama trudnoće, oko petog ili šestog meseca, može doći do slabljenja grlića materice i nemogućnosti zadržavanja ploda unutar nje.- Ako se prerano otvori, može doći do curenja plodove vode. Takav slučaj najčešće se vodi kao prevremeni porođaj. Problem se javlja zbog pritiska koji beba pravi na grlić materice. S druge strane, ako žene redovno dolaze na pregled, doktor procenjuje da li je neophodno izvršiti serklaž, odnosno podvezivanje grlića materice. Kod nekih rizičnih trudnoća, ako majka nosi blizance ili trojke, ili je žena ranije imala više od jednog pobačaja, serklaž se radi i preventivno. Međutim, važno je napomenuti da se taj zahvat radi uz dogovor s pacijentkinjom - istakao je dr Čutura.

Hormonska terapijaJedan od problema s kojima se trudnice susreću jeste i takozvani hormonalni disbalans, zbog čega mogu da nastanu poteškoće u održavanju trudnoće.- Ukoliko se kod pacijenta javi takozvani preteći pobačaj ili postoji sumnja da do njega može doći, lekari tada propisuju hormonsku terapiju. U kasnijim fazama trudnoće daju se specijalni lekovi kako bi se sprečile prevremene kontrakcije ili grčenje materice - rekao je dr Neđo Čutura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track