Ešerihija može da ošteti bubrege

Muškarci, Oprez!

Ešerihija može da ošteti bubrege

Život -
Ukoliko se ne leče na vreme, infekcije izazvane ovom bakterijom mogu dovesti do upale prostate i bubrega

Osećate peckanje ili bol dok mokrite? Budite se često noću da biste išli u toalet? Vaš urin je gnojav ili krvav? Boli vas u donjem delu stomaka? Ne paničite! Najverovatnije imate urinarnu infekciju i zato - pravac kod lekara!Urolog i direktor Urološke klinike KCS dr Cane Tulić za Dr Kurir objašnjava da je bakterija ešerihija koli jedan od najčešćih uzročnika urinarnih infekcija kod muškaraca.- Ova bakterija se kod pripadnika muške populacije nalazi u genitalnom i urinarnom traktu i u urin dospeva migracijom, nakon čega se instalira u prostati. Može da izazove akutnu upalu prostate, a zbog svojih migracionih sposobnosti može da se prenese i na bubrege - kaže dr Tulić.

Prema rečima sagovornika Dr Kurira, infekcije izazvane ovom bakterijom mogu biti infekcije donjeg mokraćnog sistema, odnosno prostate (prostatitis), i infekcije gornjeg mokraćnog sistema, tj. bubrega (pijelonefritis).- Ešerihija koli je uzročnik više od 75 odsto akutnih upala prostate i bubrega - objašnjava ovaj urolog i dodaje da do njenog pojavljivanja dolazi usled prehlade i pada imuniteta.- Ako se zanemaruje, može dovesti do akutne upale bubrega i tada pacijent pada u teško stanje, pa je hospitalizacija neminovna - upozorava dr Tulić.

On takođe ističe da je velika zabluda da se ova bakterija prenosi seksualnim putem.- Najčešći simptomi kod upale prostate su otežano mokrenje ili nemogućnost da se mokri, tanak mlaz mokraće, gnojav i krvav urin neprijatnog mirisa i temperatura viša od 39 stepeni, a kod upale bubrega temperatura s groznicom, jaki bolovi u trbuhu i leđima.Ako imate simptome infekcije mokraćnih kanala, laboratorijska analiza urina, uz koju se ponekad radi urinokultura, prema rečima dr Tulića, može otkriti da li je pacijent oboleo ili nije.

- Lečenje se vrši prema antibiogramu, odnosno ispitivanju osetljivosti bakterija na antibiotike. Antibiotici koji se koriste najčešće su cefalosporini i ciprofloksacini. Važno je da se prva infekcija izleči, jer u protivnom urinarne infekcije mogu postati hronične i izazvati različite komplikacije - upozorava naš sagovornik i dodaje da simptomi, ako se ova bolest pravilno leči, nestaju posle nekoliko dana.Marija Nekić

Kako da predupredite upalu

Šta sve može pomoći u smanjivanju mogućih upala:*Pijte dovoljno vode - povećano uzimanje tečnosti podstiče mokrenje, kojim se iz bešike izbacuju bakterije*Pijte nezaslađene sokove od borovnice i brusnice i redovno uzimajte vitamin C*Ne sedite u kadi, već se tuširajte*Nikad ne zadržavajte mokraću jer uzdržavanje od mokrenja omogućava razmnožavanje bakterija*Obavezno mokrite pre i posle polnog odnosa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track