ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Evo kako PRIJATELJI utiču na vaše ZDRAVSTVENO stanje!
Foto: Profimedia

Ima veze

ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Evo kako PRIJATELJI utiču na vaše ZDRAVSTVENO stanje!

Život -

Poslednja istraživanja pokazala su da međuljudski odnosi imaju veoma važan uticaj na zdravlje. To se odnosi i na adolescente i na mlade. Novo istraživanje Univerziteta u Severnoj Karolini ukazalo je na to da osobe koje imaju dobre odnose sa drugim ljudima imaju i bolje zdravstveno stanje.

U praksi bi to značilo da imaju niži krvni pritisak, pravilnu telesnu težinu, kao i nizak nivo zapaljenja, u poređenju sa osobama koje nemaju mnogo prijatelja.

Društvena izolacija mladih ima negativan uticaj, jednak onom koji ima nepraktikovanje fizičke aktivnosti. Profesorka sociologije na Univerzitetu u Severnoj Karolini, Jang Kleri Jang istakla je kako smo po prvi put u stanju da vidimo koja je veza između socijalnih odnosa i zdravlja, na koji način evoluira i kako se menja sa starosnim dobom pojedinaca.

Kao najvažniji zaključak ove studije, autorka i profesorka sociologije na već pomenutom univerzitetu, Ketlin Mulan Haris izdvojila je činjenicu da je potrebno ohrabrivati mlade da stvaraju prijateljstva i da rade sa drugima isto onoliko koliko ih je važno ohrabrivati da jedu zdravo i da se bave fizičkom aktivnošću.

Profesorka Haris i njen tim koristili su podatke četiri studije sprovedene na državnom nivou, a koje su obuhvatile oko 15 000 učesnika. Oni su pronašli vezu između broja i kvaliteta odnosa, i posebnim zdravstvenim pokazateljima, kao što su kilaža, obim struka i rizik od zapljenskih procesa.

Studija je pokazala da je socijalna izolovanost štetna za mlade uzrasta od dvanaest do osamnaest godina, ali i za starije. Kod adolescenata se socijalna izolovanost povezuje sa nivoom porasta zapaljenskih procesa, kao i fizička pasivnost, dok je kod odraslih socijalna izolovanost opasna isto koliko i dijabetes za izazivanje visokog krvnog pritiska.

Prelaskom iz adolescencije u svet odraslih, društveno okruženje nastavlja da utiče na zdravlje. Istraživanje je pokazalo da što je adolescent više integrisan u društvo, to će sa godinama biti zdraviji njegov metabolizam kao i kardiovaskularni sistem.

Dakle, da ponovimo, važno je imati prijatelje pored sebe, jer međusobni odnosi i te kako utiču na naše zdravlje i raspoloženje. Ovoga smo i sami svesni, što možemo videti na primeru kada smo u svađi sa nekom dragom osobom, pa smo nešto nervozniji nego inače. Ovo se odnosi na svakog čoveka, pojedinca, nebitno u kom se starosnom dobu on nalazio.

(redinfoportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track