BROJ DECE SA OŠTEĆENJIMA MOZGA DRASTIČNO OPAO POSLE ZABRANE OVOG POSUĐA! Frapantni rezultati studije pokazuju šta utiče na zdravlje novorođenčadi
Foto: Profimedia

PAŽNJA!

BROJ DECE SA OŠTEĆENJIMA MOZGA DRASTIČNO OPAO POSLE ZABRANE OVOG POSUĐA! Frapantni rezultati studije pokazuju šta utiče na zdravlje novorođenčadi

Život -

Kvalitetna hrana je ona prirodno stvorena, od pripreme pa sve do serviranja, a zanimljivo je da je upravo taj faktor ključan kada je u pitanju smanjenje broja beba rođenih sa niskom telesnom težinom i oštećenjima mozga, kako tvrdi studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku.

Izveštaj koji je objavio Međunarodni žurnal higijene i zdravlja okoline kazuje da je eliminisanje hemikalija koje se koriste za pravljenje posuđa za kuvanje za koje se ne lepi hrana (kao što je teflon), sprečilo da se više od 118 000 dece rodi sa manjom težinom, kao i oštećenjem mozga koje se vezuje za to.

Do ovog rezultata su došli nakon što su se u nacionalnoj studiji detaljno ispitali uzorci krvi žena koje su se neposredno pre toga porodile. Prethodna istraživanja su dugo povezivala hemikalije protiv lepljenja hrane za šerpe i tiganje sa hipertenzijom, urođenim defektima i težinom ispod proseka. Ove tačke su bile ključne za organizovanje programa za smanjenje perfluoroktanske kiseline (PFOA) – odnosno jedne od glavnih komponenti materijala protiv lepljenja, kao i napori da se umanji njihova proizvodnja 2014. godine.

Tokom studije su istraživači posmatrali nivoe PFOA u uzorcima krvi osoba koje su učestvovale u Nacionalnoj anketi istraživanja zdravlja i ishrane – koja je prikupila podatke o sprečavanju i rizičnim faktorima oboljevanja od hroničnih bolesti kroz godišnju stiudiju urađenu na 5000 volontera.

Studija je pronašla da su se nivoi PFOA u krvi žena starosti od 18 do 49 postepeno povećavali od 2003. do 2008. godine, sa najvećom prosečnom količinom od 3,5 nanograma po mililitru. Ovaj šablon se ipak promenio 2009. godine, nekoliko godina nakon što je predložen sporazum, i nivo opasnosti PFOA je opao od prosečnih 2,8 nanograma po milimetru na 1,6 nanograma po mililitru u 2014. godini.

foto: Profimedia

Broj rođenja sa malom telesnom težinom usled PFOA koji je potencijalno izbegnut je izračunat putem kompjuterskog modela i korišćen da se izračuna potencijalni trošak zdravstvenog budžeta i izgubljeni prihod u slučaju da se PFOA i dalje koristi.

Rezultati su pokazali značajan pad u broj beba rođenih sa malom težinom usled izlaga PFOA: sa 17.501 rođenja u 2008. godini je broj spao na 1.491 rođenje u 2014. godini.

(Kurir.rs/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track