PREDUGO RADITE NA RAČUNARU: Ovih 6 saveta pomažu kod bola u šaci!
Foto: Shutterstock

FIZIOTERAPEUTI PREDLAŽU

PREDUGO RADITE NA RAČUNARU: Ovih 6 saveta pomažu kod bola u šaci!

Život -

Saveti fizioterapeuta: Pritisak na nerv u ruci i šaci obično se javlja zbog dugog rada na računaru. Kako do ovoga ne bi došlo, odvojte malo vremena za razgibavanje zgloba i istezanje mišića

Ako ceo dan radite na računaru, izloženiji ste pojavi sindroma takozvanog karpalnog tunela, bola koji se javlja u zategnutom kanalu koji čine ručne kosti, ligamenti i vezivno tkivo ruke.

Kroz njega prolaze krvni sudovi i nerv medijanus, koji, kad se pritisne, izaziva bolove, trnjenje prstiju i ograničeno kretanje šake.

Najčešći uzrok je preopterećenje tetiva u karpalnom tunelu zbog učestalih ponavljajućih pokreta ili dugotrajnog nepravilnog položaja ruke. Tetive tada otiču i zbog toga smanjuju prolaz za živac u tom području.

Simptomi počinju prolaznim trnjenjem u prstima, najčešće tokom noći ili ujutro nakon spavanja, a kasnije se proširuju i traju ceo dan. Osim toga, može se javiti otok palca ili svih prstiju koji može biti praćen bolovima. Vremenom se razvija i mišićna slabost koja se manifestuje kao oslabljeni stisak šake i njen ograničen pokret, kao i ispadanje predmeta iz ruku. Zato bi ljudi koji rade na računaru trebalo češće da se odmaraju i izbegavaju stalno ponavljanje pokreta koji izazivaju bol i koji su neprirodni za zglob.

foto: Shutterstock

Vežbe za celo telo

Svima koji tokom rada ponavljaju iste pokrete preporučuje se da na svakih sat vremena naprave pauzu od po pet minuta i odmore ruke. Za to vreme poželjno je razgibati ručne zglobove i istezati mišiće. Nerv medijanus polazi iz područja cervikalne kičme, pa je zbog toga veoma važno raditi vežbe za celo telo, naročito za gornji deo, kako biste održali pravilan položaj i tonus mišića i smanjili mogućnost njegovog dodatnog oštećenja.

Isto tako, važna je pravilna ishrana i uzimanje vitamina B6 za dobru funkciju nerava.

ODLIČNE VEŽBE ZA OTKLANJANJE BOLA

PAKETIĆ PAPIRNIH MARAMICA ZA MANJE BOLA

Svi koji dugo rade za računarom trebalo bi da nabave specijalnu podlogu za ruku pri radu mišem. U ovu svrhu odlično može da posluži i paketić maramica, koji treba podmetnuti ispod ručnog zgloba. Dovoljno je mekan da nema pritiska na taj deo ruke, ali i dovoljno visok da ona ne stoji u nepravilnom položaju.

KRUŽNO RAZGIBAVANJE ŠAKE

Šaku okrećite oko njene ose, a to možete raditi sa otvorenom ili stisnutom šakom. Ovu vežbu treba raditi često, pre rada, ali i pre treninga, naročito ako radite vežbe za ruke.

SAVIJANJE ŠAKE PREMA SEBI

Za ovu vežbu vam je potrebna jedna čaša. Okrenite je ka gore, pa savijte ruku ka sebi. Ponovite vežbu od pet do 10 puta.

ISTEZANJE SVIH TETIVA

Lagano savijte šaku pritiskom druge ruke ka dole, pa zadržite 15-30 sekundi. Druga vežba je savijanje šake lagano povlačeći prste ka gore.

JAČANJE TETIVE POVLAČENJEM PRSTIJU

Ispružite dlan i prste. Zatim prste savijte prema dole pritom ih šireći što više možete. Zatim ih povucite do sredine, a potom i do korena dlana.

VEŽBA ZA JAČANJE ZGLOBOVA

Uzmite u ruke čašu. Zglob prvo izravnajte, pa povucite čašu ka sebi. Ponovite ovo od pet do 10 puta.

MEKA LOPTICA ĆE OČVRSNUTI STISAK

Jačanje celokupne muskulature šake i podlaktice najbolje ćete postići stiskanjem sunđeraste loptice. Osim toga, ova vežba će vas odlično osloboditi nakupljenog stresa.

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track