ZA OVA ZNANJA NIKAD NIJE KASNO: Koliko zaista znate o zdravlju
Foto: Shutterstock

ISTINA

ZA OVA ZNANJA NIKAD NIJE KASNO: Koliko zaista znate o zdravlju

Život -

Ovo treba znati Visoka temperatura nije uvek simptom gripa, oni koji imaju dijabetes treba redovno da kontrolišu vid, a amniocentezu treba da uradi svaka starija trudnica

Kad ste zdravi, onda o zdravlju i ne razmišljate, ali kad se pojave tegobe, treba znati kako odreagovati.

Neka od ovih pitanja će vas podstaći da poboljšate znanje ili da se prisetite nečega što ste možda znali, a zaboravili. Svakako će vam pomoći da pravilno odeagujete kada nešto zatreba vama ili nekom vama bliskom, da znate kako da pružite najbolju pomoć i kome da se obratite ne gubeći vreme.

1. Svaka trudnica iznad 38 godina trebalo bi da se podvrgne amniocentezi Tačno: Ako trudnice ima više od 38 godina, mogućnost da fetus oboli od trisomije 21 (trostruki hromozom 21 ili Daunov sindrom) procenjuje se na jednu od 500 trudnoća. Zato se za utvrđivanje naslednih bolesti preporučuje amniocenteza, punkcija plodove vode s hromozomskom analizom.

2. Autizam pogađa više dečake nego devojčice Tačno: Autizam je skup neurobioloških razvojnih poremećaja koji stvaraju teškoće u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, teškoće u socijalnoj interakciji, ograničene aktivnosti i interesovanja, kao i različite motoričke smetnje. Dečake pogađa četiri do deset puta češće nego devojčice. Uzroci nisi poznati, ali istraživanja pokazuju da je reč o naslednom poremećaju, ali i o uticaju okoline.

3. Dijabetes je najčešći uzrok slepila pre 65. godine Tačno: Dijabetes je hronična bolest od koje danas u svetu boluje više od 250 miliona ljudi. Problemi s vidom kod osoba koje pate od ove bolesti javljaju se zbog promena na sitnim krvnim sudovima koje hrane mrežnjaču oka. Osim pridržavanja saveta lekara, veoma je važno da osoba koja pati od dijabetesa redovno kontroliše vid.

foto: Shutterstock

5. Na opekotinu je najbolje naneti neku masnu kremu ili ulje Netačno: Prvo što treba uraditi jeste da opečeni deo tela stavite pod mlaz hladne (nikako ledene) vode i držite dok ne osetite da se peckanje smanjuje, a onda vodu lagano namestite da bude mlaka kako ruka ne bi doživela stres kada je posle mlaza sklonite na sobnu temperaturu. Tako ćete rashladiti opečeni deo, smanjiti bol i sprečiti da se opekotina proširi na dublje delove kože. Ovaj savet vredi samo za manje opekotine, u slučaju velikih ne lečite se sami, već potražite pomoć lekara.

6. Dete od 6 meseci sme da pije vodu iz vodovoda Tačno: Važno je da je voda čista, pitka i da ne sadrži povećanu količinu nitrata.

7. Prezervativ štiti od HPV virusa Netačno: Prezervativ je samo delimična zaštita, jer prekriva samo deo polnog organa.

8. Pušenje smanjuje polnu moć Tačno: Kao što je štetno za zdravlje, pušenje je štetno i za seksualni život, jer smanjuje erekciju kod muškaraca, a kod žene izaziva slabiju lubrikaciju vagine. Pušenje loše utiče i na plodnost, a može ubrzati i pojavu menopauze.

9. Povišena temperatura uvek je simptom gripa Netačno: Porast temperature može biti odraz različitih bolesti, kao i nekih upala i umora. Kod beba se povišena temperatura može javiti i zbog izbijanja zuba.

foto: Shutterstock

10. Osobe alergične na polen podložne su i alergijama na hranu Tačno: Alergije na polen povećavaju mogućnost alergije na hranu. Ta pojava naziva se krstasta alergija. Ako imate alergiju na polen, potražite savet lekara koji će vam pomoći da sprečite komplikacije i izbegnete druge alergijske reakcije.

11. Akne su povezane s hormonskim promenama Tačno: Pojava akni povezana je s promenama u izlučivanju hormona. Izbijanje akni i pogoršanje stanja javlja se u danima pre menstruacije, ali i u trudnoći. Međutim, akne nisu uvek znak hormonskog poremećaja.

12. Starije osobe imaju manje karijesa Netačno: Karijes kod starijih i mlađih osoba stvara se na različitim mestima. Kod starijih je bliže "vratu" zuba, odnosno delu sastava krune i korena zuba.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track