NE SPAVAJTE 16 MINUTA MANJE OD VAŠEG PROSEKA: Tim stručnjaka otkriva kako to utiče na vaše ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

SAVET

NE SPAVAJTE 16 MINUTA MANJE OD VAŠEG PROSEKA: Tim stručnjaka otkriva kako to utiče na vaše ZDRAVLJE!

Život -

Istraživanje je pokazalo da zaposleni kojima nedostaje 16 minuta sna češće se žale na povećan nivo stresa, zbog čega je produktivnost manja.

Ispitano je 130 odraslih osoba koje rade u IT sektoru, koji su popunjavali anketu u kojoj su odgovarali kada su otišli u krevet i probudili se, koliko sati i minuta su spavali i koji im je bio kvalitet sna. Takođe, ocenjivali su jesu li tokom dana imali problema s koncentracijom, nekih briga, ili negativnih misli.

foto: Profimedia

Dr Sumi Li kaže da je inspiraciju za istraživanje dobila iz sopstvenog života.

"Ako sam prethodne noći loše spavala, primetila sam da to ometa moj svakodnevni život i da imam više negativnih emocija", rekla je. Istraživači su otkrili da su odrasli koji su bili u krevetu 16 minuta manje od proseka prijavili lošiji kvalitet spavanja i više kognitivnih problema, posebno s koncentracijom.

foto: Profimedia

To je uzrokovalo porast stresa, što je rezultiralo manje produktivnim danom.

Utvrdili su i još jednu korelaciju. Oni koji ranije odlaze u krevet teže se koncentrišu. Pretpostavlja se da je to zato što su zbog manjka sna odlazili da spavaju ranije. Pokazalo se da su se oni i probudili ranije nego ostali, pa je očito reč o začaranom krugu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dailymail, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track