DR STANIŠA STOJILJKOVIĆ O DETOKSIKACIJI: Saobraćaj u telu je dvosmeran
Foto: Profimedia

KAKO DA SAČUVAMO I POVRATIMO VITALNOST

DR STANIŠA STOJILJKOVIĆ O DETOKSIKACIJI: Saobraćaj u telu je dvosmeran

Život -

Odgovornost za probleme treba da preuzmemo, ali proces detoksikacije ne podrazumeva da uzmemo metlu i počistimo prvo što nam se nađe na putu ili što mi mislimo da treba - sistemski pristup je obavezan

Kad jezdravlje u pitanju, postoji mnogo toga što možemo da učinimo kako bismo poboljšali status organizma. Pritom ne bi trebalo samo da sledimo delimične metode čišćenja tela, posebno popularne uoči leta, a kojih je na stotine, već da detoksikaciji organizma pristupimo sistemski i krajnje odgovorno.

- Organizam je složen sistem, suptilno povezan, i proces ne podrazumeva da samo uzmete metlu i počistite prvo što vam se nađe na putu ili vi mislite da treba, već da radite na oporavku onih delova organizma koji zabušavaju ili ne rade dobro. Dobrobit će osetiti ceo organizam, a da bi čovek bio zdrav, najpre iz sebe treba da odstrani štetne materije, mikroorganizme, metale, nerazgrađenu hranu, višak tečnosti - poručuje prof. dr Staniša Stojiljković, stručnjak za ishranu i biohemiju.

foto: Privatna Arhiva

Prvo, dakle, treba da odredimo status organizma. -Tako je. Stalno u šali ponavljam, posebno osobama koje se žale da su sve i svašta probale u životu ali da nisu rešile osnovni problem, kako me podsećaju na one koji na gomili imaju delove za bicikl, ali nikako ne uspevaju da ih sklope i konačno taj bicikl i provozaju.

Na koja pitanja sami sebi treba da odgovorimo? - Pođite, recimo, od toga da li su vam noge hladne premda su topliji dani počeli, spavate li kvalitetno ili nemirno, svrbi li vas telo, da li ste naduti, u kakvom su stanju kosa i nokti... Pređite svakodnevne jelovnike i pribeležite ono što se uglavnom nalazi na vašem stolu, da li je to domaća hrana ili ne, da li je kvalitetno obrađena, u kojoj količini je služite na tanjiru, da li se davite u slatkišima... Potom se obratite stručnjacima, lekaru i nutricionisti.

Kako nam mogu pomoći? - Sistemski pristup detoksikaciji i oporavku organizma tada je zaista pod stručnim nadzorom, individualizovan je, a oni koji se u to upuste iz korena će promeniti sopstveno shvatanje o zdravlju, ishrani, konzumiranju tečnosti: spoznaće procese koje u telu pokreću nekad samo jedan zalogaj ili jedan gutljaj, zašto se žale na neprospavane noći zbog grčeva i nadutosti, kako utiče izlaganje toploti ili hladnoći, šta se dešava kad se, kako mi to kažemo, nakrkaju i napiju.

Koji su još benefiti? - Naučiće i kako da aktiviraju neiskorišćene unutrašnje potencijale koji mogu da doprinesu celokupnom zdravlju. Treba pravilno da primene preporuke o promeni navika nalaženjem izvora u našem podneblju. Biće osposobljeni da samostalno osmišljavaju kvalitetnu ishranu i životne aktivnosti, probude u sebi energiju. Balkanoterapija je spas!

Šta treba inače da radimo? - Prepune su pijace i mi znamo da su voće i povrće izvor vitamina i minerala, organskih kiselina itd. Ali šta ćemo sa njihovim neželjenim sadržajem?! Pažljivo ih perite i, ako je moguće, pređite na ono gajeno na prirodan način. Znajte, ovo nije bezrazložno dizanje panike - setite se da pesticidi i ostale hemikalije ubijaju bube i druge žive organizme, pa nije teško zaključiti da i čoveku mogu da štete.

Pomaže li lekovito bilje? - Sveži sokovi kupine, koprive, maslačka sve više se koriste kao preventiva jer pripadaju alkalotvornim namirnicama. Kiseonik koji one sadrže važan je za tretman svih, pa i najtežih bolesti. Treba istaći i sveže klice žitarica, kao i sveže sokove njihovih zelenih izdanaka koji jačaju imunološki odgovor organizma.

Koja je vaša poruka? - Narodna mudrost je zakon: čitava tajna produžavanja života sastoji se u tome da ga ne skraćujemo!

KAD JEDETE - ZABORAVITE ČAŠU Ako svaki čas pijete vodu dok jedete, stvarate uslove za lošu probavu hrane. Osim što povećava zapreminu želuca, tečnost smanjuje koncentraciju želudačne kiseline. Onemogućava pravilnu transformaciju hrane, a stvaraju se i uslovi za razvoj neželjenih bakterija koje izazivaju fermentaciju - proces transformacije ugljenih hidrata, posebno šećera, u alkohole, kiseline, aldehide, ketone i gasove. Prisutne su i druge neželjene posledice.

SAVET PLUS Ne koristite često polutrajne mesne proizvode, veliku količinu mlečnih proizvoda, industrijskih slatkiša i grickalica. Time ćete izbeći unos velikog broja dodataka (aditiva) koji u većim količinama mogu da budu pogubni za organizam. Jedite semenke, orašaste plodove, sezonsko voće, pripremite na vreme domaće pekmeze s malo šećera, kompote. Riba, posebno skuša, takođe se preporučuje.

ZAŠTO SMO NADUVENI? Često su napori da izgubimo na težini i smanjimo celulit uzaludni, konstantno osećamo težinu, tromost i naduvenost. Zadržana voda u organizmu dodaje 3-5 kg, u zavisnosti od toga koliko smo gojazni, a uz nepravilnu ishranu i prevelik unos soli može da bude i simptom brojnih oboljenja. Postoje još neki uzroci zbog kojih možemo biti naduveni: - nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala - loša cirkulacija - nedostatak kretanja - proširene vene - menstrualni ciklus - alergije - bolesti srca, bubrega, štitne žlezde, jetre - dugotrajna izloženost toploti - određeni lekovi - stres

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track