DR IVICA MLADENOVIĆ O ZAVISNOSTI OD INTERNETA I VIDEO-IGARA: Društvo srlja u nerealan svet
Foto: Profimedia

INTERVJU

DR IVICA MLADENOVIĆ O ZAVISNOSTI OD INTERNETA I VIDEO-IGARA: Društvo srlja u nerealan svet

Život -

Nikad se niste drogirali? Treba da znate da kad neko vašem detetu ili vama uzme iz ruku telefon ili ugasi kompjuter za kojim sedite satima, možete da doživite krizu ravnu onoj kao da vapite za heroinom

Tek kada je odjeknula vest da je 12-godišnji dečak iz Beograda prekratio sebi život skokom iz stana, a prethodno u oproštajnom pismu naveo da mu je majka zabranila da igra omiljenu video-igricu, počeli smo pažljivije da zagledamo svoju decu. Verovatno bi trebalo i sami sebe da prostudiramo. Kod doktora više ne završavamo samo zbog kolapsa od vrućina koje nas prate već mesec dana, problema sa srcem, zato što nam se žuč probudila... Imamo sindrom suvih očiju, konstantnu glavobolju, razne metaboličke poremećaje - sve ono što prati pravu virtuelnu zavisnost.

SAMI SMO KRIVI Danas ako roditelji oduzmu sasvim malom detetu tzv. pametni uređaj, u većini slučajeva će mu ga brže-bolje vratiti jer ne žele da ga slušaju kako vrišti, plače, guši se i pada u potpunu histeriju. To su, nažalost, mnogi već iskusili, ne razmišljajući, naravno, da su upravo oni svojim naslednicima dali loš primer: znoj, crvenilo, to što se tresu kad ostanu bez igrica ili interneta pravdaju time da su odrasli, da su jači i da lako mogu da prevaziđu trenutni problem. Debelo greše! Potpuno izgubljenih u vremenu i prostoru zahvaljujući pametnim stvarčicama u Srbiji je sve više! Nekontrolisana potreba da telefon ili kompjuter budu uvek uz nas ruši iz sedla pripadnike svih generacija, upozorava psihijatar dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Deca su, naravno, najugroženija.

foto: PrintScreen

TEK ĆEMO BITI BOLESNI - Svakako je iskorak što je ovo stanje dijagnostički prepoznala Svetska zdravstvena organizacija, ali moramo da budemo svesni da je sadašnja nevesela situacija samo vrh ledenog brega. Tek za nekoliko godina sustići će nas ovaj problem u punom obimu - najavljuje šef bolnice u kojoj sve više leže i oni koji nisu sposobni da samostalno kontrolišu porive, posebno kada su video-igre u pitanju.

Zavisnici od video-igrica, objašnjava dr Mladenović, obično su zaljubljenici u jedan tip igre. Ako se i nađu u situaciji da ne igraju, oni razmišljaju o novim tehničkim pomagalima, taktikama. Dnevne obaveze se zanemaruju, oko 30% mladih odbija da ide u školu.

TEŠKO BEZ HOSPITALIZACIJE U Dnevnoj bolnici za mlade zavisnike već je postao uobičajen dolazak pacijenata od 12 do 18 godina koji zbog ovog velikog problema moraju da budu hospitalizovani. - U vrzino kolo upadaju i mlađi, pretežno sa 10 godina, a svedoci smo i da mališani od dve-tri godine od svih igračaka najviše vole mobilni telefon ili tablet. Oni gotovo da ne pričaju, ali vrlo dobro znaju kako da uključe aparat i u njemu pronađu baš ono što ih zanima. I to za njih postaje jedina realnost, a apstinencijalni sindrom kod male dece je frapantan. Nije preterivanje, zaista može da se uporedi sa stanjem kad neko ostane bez heroina!

NEMOĆ VODI U SMRT Tad, nažalost, zavisnik može da digne ruku i ugrozi svoj život ili nečiji drugi. - Konstantno igranje video-igrica deca posmatraju kao deo svog identiteta, one su za njih vrhunac užitka. Ako bez ovog užitka ostanu, spremni su da napadnu onog ko im se usprotivi, a ako se osećaju nemoćno jer su, kako oni to posmatraju, izgubili deo sebe, mogu da se odluče na najdrastičniji korak - da oduzmu sebi život.

foto: Shutterstock

NIMALO NAIVNI SIMPTOMI, POSEBNO POSLEDICE - razdražljivost - agresija - nesanica - neunošenje hrane i tečnosti - poremećaj identiteta - poremećaj ponašanja - depresija - plač - histerija - problemi u odnosima sa članovima porodice i drugim ljudima - napuštanje dnevnih obaveza - napuštanje škole - psihoza i ludilo

LEČENJE NIJE LAKO Vrlo je teško lečenje zavisnosti od igrica, čak i kad u bolnicu dospeju osobe, posebno mlade, koje su životno ugrožene. U Urgentnom centru završavaju jer po 48 sati nisu ni pili ni jeli, ali kad se oporave, nastavljaju sa svojim bezumnim ponašanjem. Manji procenat, bez obzira na sve bolje terapijske mogućnosti, može da sklizne i u ludilo.

OBRATITE PAŽNJU! Ako vam dete zapreti da će se ubiti ukoliko želite da mu oduzmete pametne uređaje, odmah pozovite stručnjaka. Nažalost, izostavili ste u samom startu pravila prevencije, ostalo vam je da, za početak, primenite specifične ili opšte mere koje podrazumevaju cenzuru video-igrica sa agresivnim sadržajem, tj. odlaganje mobilnih telefona, tableta i kompjutera. Zapamtite, kad im uzmete - morate nešto i da date. Bezgranična ljubav i razumevanje pobeđuju ovakve šizoidne situacije.

(Branka MItrović, Foto: Profimnedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track