Stres utiče na menstruaciju

Hormonalni disbalans nije dijagnoza, već predstavlja skup problema koje žena može da ima zbog hormo

Stres utiče na menstruaciju

Život -
Poremećen vam je ciklus i bole vas grudi? Obavezno Posetite ginekologa!

Sve donedavna menstruacija vam je bila redovna, a onda je počela da kasni, da izostaje ili ste počeli da je dobijate dva puta mesečno. Uradile ste test za trudnoću i negativan je. Pa, šta vam je? Ginekolog rešava dilemu - verovatno je u pitanju hormonalni disbalans i predlaže vam analize. Rezultati potvrđuju dijagnozu, a vi počinjete da strahujete.Dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog u GAK „Narodni Front“, kaže za Dr Kurir da hormonalni disbalans predstavlja različite probleme uzrokovane poremećajem rada žlezda.

- Kad god devojke ili žene žele da objasne da nešto nije u redu s njihovim reproduktivnim zdravljem one to nazovu hormonskim disbalansom - kaže dr Mitrović Jovanović i dodaje da je stres jedan od važnih faktora rizika za problem s lučenjem hormona.

- Postoje ekstremni stresovi koji kod mlade žene mogu da dovedu do trajnog gubitka menstruacije. Upotreba alkohola, droga i pušenje kod svih, a naročito kod mladih, utiču na poremećaj funkcije žlezda koje luče hormone - kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, problemi s hormonima mogu da se jave u bilo kom životnom dobu žene, od detinjstva do starosti, i shodno tome razlikuju se simptomi, uzroci, a samim tim i način lečenja.

- Pacijentkinje koje nam se obraćaju trebalo bi dobro saslušati, pa pristupiti sistemskom ispitivanju da bi se ustanovila tačna dijagnoza. Ne treba praviti nikakvu paniku jer ako se postavi tačna dijagnoza, lečenje se sprovodi izuzetno uspešno kod velikog procenta pacijentkinja - priča ona.

Timski rad s endokrinologomKada se posumnja na problem obavezno se uradi i ispitivanje rada štitaste žlezde.- Ukoliko postoji, često ga rešavamo u timskom radu s endokrinologom. Pored štitnjače, može se javiti i problem s hipofizom. Zbog poremećaja njenog rada može da se poremeti i menstrualni ciklus, da se jave bolovi u dojkama, čak i lučenje mleka iako žena nije trudna niti se porađala. To se sve dešava zbog povećanog stvaranja hormona prolaktina - kaže dr Mitrović Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track