KREĆE SEZONA PREHLADA, A KAŠALJ NE MORA DA BUDE BEZAZLEN! Boja iskašljaja može da ukaže na OZBILJNE BOLESTI, jedna od njih je i RAK!
Foto: Profimedia

PAZITE SE

KREĆE SEZONA PREHLADA, A KAŠALJ NE MORA DA BUDE BEZAZLEN! Boja iskašljaja može da ukaže na OZBILJNE BOLESTI, jedna od njih je i RAK!

Život -

Kako uzroci kašlja mogu biti bezazleni, on može upućivati i na ozbiljan zdravstveni problem, važno je voditi računa o tome da kod svakoga kašlja koji traje duže od nedelju dana i ne smanjuje se, ili se javljaju i drugi simptomi, treba posetiti lekara.

"Ako se kašalj javi kao simptom uz bol u grlu ili curenje nosa, i deca i odrasli za prvu ruku mogu sebi pomoći uobičajenim prirodnim lekovima: čajem, medom, a po potrebi i sirupom za ublažavanje kašlja. No ako simptomi potraju duže od nedelju dana, a pogotovo ako se javi i visoka temperatura, treba se javiti lekaru", kaže doktor Ivan Dolušić.

"Ako već postoji dijagnoza s kojom kašalj možemo povezati – na primer prehlada, hronični bronhitis ili alergija – lekar odmah može prepisati terapiju, no ako se kašalj javi prvi put i potraje duže od tri nedelje, verovatno će biti potrebne detaljnije pretrage", dodaje doktor Matilda Zadro.

foto: Profimedia

"Osim na trajanje, kod kašlja treba obratiti pažnju na boju iskašljaja", dodaje zagrebački lekar.

Naime, proziran ili beli iskašljaj najčešće je znak da ste zdravi, a oni obojeni mogu upućivati na određene zdravstvene probleme, pojašnjava. No i kod prozirnog iskašljaja koji je značajno pojačan možemo posumnjati u peludnu alergiju, a pojačan beli iskašljaj može biti povezan s refleksom želudačnog sadržaja.

"Žuti ili žutozeleni iskašljaj upućuju na to da postoji infekcija, poput prehlade ili bronhitisa", dodaje.

Žuto-zeleni iskašljaj može biti povezan i s upalom sinusa, kod koje se sluz iz nosa sliva u grlo, pa je nastojimo izbaciti upravo kašljanjem. S druge strane, ružičasti, crveni ili smeđi iskašljaj upućuju na tragove krvi, što upozorava na bakterijsku upalu pluća, hronični bronhitis, pa i tuberkulozu. Na to treba posumnjati posebno ako se uz to jave drugi simptomi infekcije, poput umora, glavobolje, povišene temperature i boli u prsima te otežanog disanja. Takav iskašljaj može upućivati i na rak pluća.

Na šta upućuje boja iskašljaja

Prozirna ili bela

Ako je reč o normalnoj količini sluzi, te nijanse su znak zdravlja, odnosno nema razloga za zabrinutost. Ako je prozirna sluz pojačana, to može biti znak peludne alergije, a pojačana bela sluz može upućivati na refleks hrane iz želuca.

Žuta ili žutozelena

Te nijanse upućuju na to da u gornjim disajnim putevima postoji neka infekcija – prehlada, bronhitis, upala sinusa i slično.

Ružičasti ili crveni iskašljaj

To je znak da su prisutni tragovi krvi i može biti povezan s hroničnom upalom sinusa, pluća, pa i tuberkulozom, kao i znak nekih težih bolesti, poput raka pluća.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja