Internet je prepun prirodnih domaćih recepata koji čudotvorno leče ili bar pomažu u otklanjanju određenih tegoba, i dok su neki zaista delotvorni i prihvaćeni od strane stručnjaka, veliki broj je zapravo "šarena laža".
Ako odlučimo da usvojimo i primenimo neki prirodni lek - treba biti oprezan i dobro proveriti dejstvo istog, kako ne bismo čak proizveli kontraindikacije.
Primera radi često možete naleteti na preporuke za takozvani bundevin med - koji navodno vaše telo možete očistiti od toksina, no istina je ipak nešto drugačija, bar kada je reč o stavu stručnog lica.
"Popularan bundevin med, prema recepturi gde se meša sirova bundeva sa medom, ili sipa med u izdubljenu bundevu, te da tako stoji nekoliko dana, nikako ne bih preporučila. Opasnost od razvoja mikroorganizama je u tom slučaju veća od potencijalnih benefita ove mešavine", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.
S druge strane, Olajdžija kaže da kombinacija bundeve i meda ipak može da bude korisna, a pre svega ukusna, ali kada se konzumira na drugačiji način.
"Bolja ideja jeste kombinacija pečene bundeve i cejlonskog cimeta uz kašiku meda. Pečena bundeva obezbeđuje bolju iskoristljivost karotena od sirove, a cimet drži glikemiju pod kontrolom. Ova zdrava poslastica naročito je prijatna u nadolazećem jesenjem periodu", kaže Olajdžija.
Ova nutricionistkinja dala nam je još jedan sjajan savet - probajte mlevene semenke bundeve sa medom; ova smesa se ne kvari lako, a ima brojne blagodati po opšte stanje organizma.
"Još jedna fantastična kombinacija sa medom jeste mlevena golica sa medom, ta je kombinacija odlična za prostatu, ali i opšte zdravlje. Takođe ova kombinacija može stajati u policama mesecima bez opasnosti od kvara", zaključila je ona.
Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia