POPULARAN PRIRODNI LEK MOŽE DA POSTANE OTROV AKO GA POGREŠNO SPREMATE! Bolje ga jedite OVAKO ako želite da OČUVATE ZDRAVLJE! Ne rizikujte da ne bude gore po vas!
Foto: Profimedia

igrajte na sigurno

POPULARAN PRIRODNI LEK MOŽE DA POSTANE OTROV AKO GA POGREŠNO SPREMATE! Bolje ga jedite OVAKO ako želite da OČUVATE ZDRAVLJE! Ne rizikujte da ne bude gore po vas!

Život -

Internet je prepun prirodnih domaćih recepata koji čudotvorno leče ili bar pomažu u otklanjanju određenih tegoba, i dok su neki zaista delotvorni i prihvaćeni od strane stručnjaka, veliki broj je zapravo "šarena laža".

Ako odlučimo da usvojimo i primenimo neki prirodni lek - treba biti oprezan i dobro proveriti dejstvo istog, kako ne bismo čak proizveli kontraindikacije.

Primera radi često možete naleteti na preporuke za takozvani bundevin med - koji navodno vaše telo možete očistiti od toksina, no istina je ipak nešto drugačija, bar kada je reč o stavu stručnog lica.

foto: Profimedia

"Popularan bundevin med, prema recepturi gde se meša sirova bundeva sa medom, ili sipa med u izdubljenu bundevu, te da tako stoji nekoliko dana, nikako ne bih preporučila. Opasnost od razvoja mikroorganizama je u tom slučaju veća od potencijalnih benefita ove mešavine", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

S druge strane, Olajdžija kaže da kombinacija bundeve i meda ipak može da bude korisna, a pre svega ukusna, ali kada se konzumira na drugačiji način.

foto: Profimedia

"Bolja ideja jeste kombinacija pečene bundeve i cejlonskog cimeta uz kašiku meda. Pečena bundeva obezbeđuje bolju iskoristljivost karotena od sirove, a cimet drži glikemiju pod kontrolom. Ova zdrava poslastica naročito je prijatna u nadolazećem jesenjem periodu", kaže Olajdžija.

Ova nutricionistkinja dala nam je još jedan sjajan savet - probajte mlevene semenke bundeve sa medom; ova smesa se ne kvari lako, a ima brojne blagodati po opšte stanje organizma.

"Još jedna fantastična kombinacija sa medom jeste mlevena golica sa medom, ta je kombinacija odlična za prostatu, ali i opšte zdravlje. Takođe ova kombinacija može stajati u policama mesecima bez opasnosti od kvara", zaključila je ona.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja