Samo dve nedelje sedenja tokom praznika može ostaviti trajnu štetu na zdravlje, pokazuje novo istraživanje.

Britanska studija pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo 14 dana izležavanja imaju dramatičan pad snage i glavnih pokazatelja dobra zdravlja. Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posledice koje se ne mogu nikad poništiti.

profimedia0209552859.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba, od kojih je polovina bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tokom dve nedelje. Na kraju istraživanja nivo masnog tkiva u mišićima porastao je 20 posto u mlađim grupama, a 28 posto u starijoj grupi. Snaga u nogama pala je pet posto u mlađoj grupi, a više od osam posto među penzionerima.

Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima, a mitohondrijska funkcija - proizvodnja energije na ćelijskom nivou, snažno je pala nakon dve nedelje izležavanja uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijima od 60 godina.

Naučnici su ocenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugeriše promene u telu koje bi mogle rezultirati dugoročnim, pa čak i trajnim posledicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sistema i stanja povezanog sa upalama. Studija Univerziteta u Liverpulu jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti.

Takve promene događaju se u praznično vreme, tokom loših vremenskih perioda ili bolesti. Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne telesne mase i mase mišića nogu takođe su uočeni. Naučnica Džulijet Norman kaže da je opseg uočenih promena u tako kratkom vremenu iznenađujući i upozorila je da se treba odupreti tendenciji vođenja tromog života.

U ovo doba godine mnogi od nas opustiće se, ješće i piti više i manje vežbati. Nemojte odlagati šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska - pola sata dnevno dovoljno je da spreči silaznu putanju.

Prema procenama britanskog sistema javnog zdravstva, u toj zemlji oko šest miliona sredovečnih osoba živi tromim načinom života i 40 posto ljudi u dobi od 40 do 60 godina ne prohoda oštrim tempom desetak minuta niti jednom mesečno.

Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji Fiziološkog društva.

profimedia0216113755.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Hina/Foto: Profimedia