DR JELICA BOKONJIĆ OTKRIVA MELEM ZA ORGANIZAM: Vitamin D u službi zdravlja, ali i lepote
Foto: Shutterstock

MELEM ZA ORGANIZAM

DR JELICA BOKONJIĆ OTKRIVA MELEM ZA ORGANIZAM: Vitamin D u službi zdravlja, ali i lepote

Život -

Ako niste ljubitelj morskih specijaliteta, navalite na jaja, mleko, sok od pomorandže. Nemojte da zaboravite ni na sunce - pustite da vas okupa, pokloniće vam bolji život i - božanstven ten

Ako osećate umor i slabost, ove zime ste često bili prehlađeni - opao vam je imunitet, a uz to imate i bolove u zglobovima i leđima, probleme s kostima, često ste razdražljivi ili utučeni, a uz to ste još i nabacili nekoliko kilograma a da ni sami ne znate kako - kod vas su se sigurno istopile zalihe vitamina D. Još ako vam koža izgleda kao da o njoj uopšte ne vodite računa iako ste ispraznili džepove kupujući razne preparate koji bi trebalo da održe i poboljšaju njen izgled, a kosa počinje da opada - dijagnoza je zagarantovana. Zato požurite kod doktora, objasniće vam kako da nadoknadite ovaj značajan vitamin koji je regulator imunološkog sistema i apsolutno neophodan za dobro zdravlje.

U službi lepote, u vašem tanjiru treba obavezno da "zaplivaju ribe", telo ćete morati više da izložite sunčevim zracima, a često će vas i lekar posavetovati da uzimate suplemente. Od njih ćete se osećati bolje, a i koža će vam zablistati u pravom smislu te reči. Postaće rezervoar provitamina D, koji će se, po potrebi i pri optimalnim temperaturama (uzdamo se u prognozu da će proleće biti toplo!) aktivirati (za 48-76 č) i pretvoriti u sunčev vitamin.

PAŽNJA OD MALIH NOGU

Nove studije sugerišu da je nivo vitamina D u krvi odličan parametar za procenu opšteg zdravlja svake osobe. Ustanovljeno je da manjak vremenom rezultira dijabetesom, visokim i varirajućim pritiskom, fibromijalgijom, osteoporozom, neurodegenerativnim bolestima, kancerom... Zato se posebna pažnja pravilnom i dovoljnom unošenju vitamina D mora posvetiti od malih nogu. -Vitamin D je važan za pravilno funkcionisanje brojnih organa, a neophodan je i za metabolizam kalcijuma i fosfora, koji su od velikog značaja za dobar rad srčanog i svih drugih mišića i nerava. Učestvuje i u regeneraciji kože. Ako bebe i deca imaju manjak vitamina D, kosti će im biti meke i savitljive, deformisaće im se glava, grudni koš, mogu da dobiju rahitis - upozorava mr sc. med. dr Jelica Bokonjić, specijalista pedijatrije, ekspert za imunologiju.

foto: Privatna Arhiva

Srećom, zahvaljujući ranoj primeni D3 400 IJ dnevno, danas se u Srbiji rahitis kod naših mališana retko sreće.

- Preporuka Republičke komisije za zaštitu žena i dece Ministarstva zdravlja RS je da se od 2. do 12. nedelje starosti daje po jedna kapsula VitD3+K1, čak i u slučajevima kad je dete primilo K vitamin na porođaju. Inače, bebe treba da dobijaju svakodnevno 400 IJ vitamin D do prvog rođendana, a zatim i prvu zimu posle prvog rođendana.

Roditelji često nisu sigurni da li beba koja se hrani adaptiranom mlečnom formulom treba da dobija vitamin D3.

- Teoretski ne treba, jer mlečne formule sadrže vitamin D3, ali praksa je pokazala da to nije uvek dovoljno da se spreči rahitis, pa većina pedijatara savetuje da se vitamin D3 daje i bebama na veštačkoj ishrani, najčešće svaki drugi ili treći dan.

OBAVEZNO POSLUŠAJTE

Stiže nam zaista lepo vreme, pa se postavlja i pitanje da li treba davati D3 onog dana kad se naša deca izlažu suncu. Neki pedijatri savetuju preskakanje tog dana, ali davanje jedne kapi vitamina D3 svakako neće naškoditi, bez obzira na boravak na otvorenom. Kod starije dece, nedostatak vitamin D može da uzrokuje opštu slabost organizma, nedostatak mišićne snage, veću sklonost infekcijama. Naravno, pojačana ishrana namirnicama životinjskog porekla i suplementi su ti koji će im pomoći, baš kao i starijima. Konzumiranje ribe u većim količinama će svakome od nas mnogo značiti, a i suplementi, koji svakako ne spadaju u grupu onih koji baš i ne moraju da se uzimaju, već spadaju u kategoriju obavezno s obzirom da veliki deo populacije ima manjak vitamina D, odlični su službenici zdravlja, ali i lepote. To dobro znaju pripadnice lepšeg pola!

IZVOR VITAMINA D U HRANI

Dominantan je u namirnicama životinjskog porekla. Najviše (ali ne i dovoljno) ga ima u ribljem ulju, ikri, lososu, sardinama, skuši, tuni, somu, jegulji, jajima, goveđoj jetri, punomasnim mlečnim proizvodima, pečurkama, avokadu, morskim algama.

DA LI STE ZNALI...

Tokom polučasovnog izlaganja suncu, bez zaštite i u optimalno vreme koje neće ugroziti vaše zdravlje, koža može da proizvede vitamina D onoliko koliko biste dobili kad biste zatvoreni u nekom prostoru, zakopčani do grla, popili 200 čaša mleka!

OBRATITE PAŽNJU!

Ako redovno koristite steroidne lekove, oni će početi da ometaju resorpciju vitamina D, pa je neophodno da na to upozorite lekara, koji će vam objasniti koji je za vas najbolji način da ga nadoknadite. Antiepileptici takođe zahtevaju pojačan unos, isti slučaj je i sa antituberkuloznim lekovima, koji, uz vitamin D, remete i usvajanje kalcijuma. S druge strane, ustanovljeno je da lekovi koji snižavaju holesterol (statini), kao i pojedini diuretici, koji pomažu da organizam izbaci višak vode, mogu da sačuvaju nivo vitamina D u organizmu.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track