STRAH SVE VEĆI

KORONA VIRUS OKIDAČ ZA ANKSIOZNOST? Usled pandemije i mentalno zdravlje građana ugroženo (KURIR TELEVIZIJA)

Život -

Kovid 19 uneo je strepnju i nemir ljudima, a stručnjaci upozoravaju da bi na pojedince mogao da ostavi posledice u vidu problema sa mentalnim zdravljem, što ćemo primetiti tek nakon pandemije.

Strah od toga da li ćemo se videti sa nekim, koliko dugo će taj susret trajati, da li ćemo stići da se ispričamo i popijemo piće, samo su neka od negativnih razmišljanja koja se rađaju kao posledica korona mera.

Ipak, prema istaživanju, trenutne mere različito deluju na Beograđane. I dok jedni tvrde da im ova situacija nikako ne prija, drugima ne pada teško da se prilagode.

zdravlje, korona, dezinfekcija, koronavirus
foto: Profimedia

Ono što u ovom periodu, takođe, predstavlja problem jeste nemogućnost da stupimo u kontakt lice u lice sa najmilijima.

- Mi smo socijalna bića i predodređeni smo da provodimo vreme sa drugim ljudima ovo izuzetno utiče na to kako da izeđemo na kraj sa tim. Sve je prebačeno online - kaže Jelena Lekić koordinator Ubuntu centra.

Trenutna situacija nas ograničava u ispunjavanju osnovnih ljudskih potreba, a stručnjaci ističu da su posledice ove situacije anksioznost i hipohondrija.

Online kupovina, Hangar, Springwell, Pasiflora, Pasiflora, anksioznost, depresija, nesanica
foto: Profimedia

-Mnogi su razvili strah od druženja licem u lice, pa čak i tada komunikacija je otežana zbog nošenja maski, a kod nekih je razvijen i pojačan strah od bolesti čak iako su primili vakcinu i čak iako su preležali kovid - kaže psihološkinja Biljana Ćuflajić.

Pored ograničenog socijalnog života i preterane brige o zdravlju, ne smemo zaboraviti ni strah od gubitka posla i finansijske teškoće koje se povezuju sa dugotrajnim propadanjem mentalnog zdravlja.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track