RAZLIKA IZMEĐU KORONE I SEZONSKIH ALERGIJA: Sada svaki simptom podseća na KOVID, a evo kako da RAZLIKUJETE te dve POJAVE!
Foto: Shutterstock

Nije svaka kijavica znak za uzbunu

RAZLIKA IZMEĐU KORONE I SEZONSKIH ALERGIJA: Sada svaki simptom podseća na KOVID, a evo kako da RAZLIKUJETE te dve POJAVE!

Život -

Alergije mogu biti praćene curenjem ili začepljenjem nosa, grebanjem u grlu, a kašalj izazvan postnazalnim kapanjem mogao bi da podseća na kašalj koji izaziva koronavirus.

Sada svaki simptom ljude podseća na kovid 19, bilo da je u pitanju kašljanje ili curenje nosa, ali nije tako

Evo kako da razlikujete sezonsku alegriju od koronavirusa:

virus, bolest, kijavica
foto: Shutterstock

Proverite da li imate temperaturu.

Alergije same po sebi ne bi trebalo da budu praćene groznicom. Sa druge strane, groznica i temperatura su neki od simptoma kovida 19.

Kako vam rade čula?

Veruje se da su gubitak ukusa i mirisa simptom kovida 19, a to nije karakteristika alergije.

Svrab očiju

Alergije često izazivaju svrab, vodenaste i crvene oči. Kovid 19 nije povezan sa ovim tipovima simptoma alergijskog konjuktivitisa.

Uzmite u obzir istoriju alergije

Mnogo obolelih od alergija ima prethodnu istoriju sezonskih alergija. Dakle, ako su drveće ili druge biljke koje vam stvaraju probleme već počele da cvetaju, a imali ste istoriju alergija, verovatno je u pitanju baš to.

Da li lekovi protiv alergija deluju?

Ako vam curi nos ili je zapušen, pogledajte da li se uzimanjem propisanog antihistaminika osećate bolje. Tipično kod alergija, osetićete neko poboljšanje simptoma u roku od sat vremena od uzimanja tih lekova, što nije slučaj kod koronavirusa.

Imajte na umu da je nosnim steroidima, još jednoj pametnoj strategiji za lečenje sezonskih alergija, potrebno više vremena - nekoliko dana do jedne sedmice - da primetno utiču na simptome.

prehlada, kijavica
foto: Shutterstock

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

00:50

OVA ŽENA VODI NAJDOSADNIJI ŽIVOT: Olja Crnogorac u medijima prvi put posle sedam godina (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track