ZAŠTO JE BAKARNA VODA DOBRA I KAKO MOŽE DA OLAKŠA ŽIVOT? Nekada je svaka kuća imala lonče od ovog MATERIJALA!
Foto: Shutterstock

jednostavno se pravi

ZAŠTO JE BAKARNA VODA DOBRA I KAKO MOŽE DA OLAKŠA ŽIVOT? Nekada je svaka kuća imala lonče od ovog MATERIJALA!

Život -

Savremeni svet ima mnogo izuma, a neki od njih su filteri i prečišćivači vode, pa koncept čuvanja vodeza piće u bakarnoj posudi može da zazvuči čudno. Ipak, ova baš stara praksa pominje se u drevnim tekstovima vezanim za homeopatiju i lečenje, a sada je dokazana u nekoliko naučnih istraživanja.

Čuvanje vode u bakarnoj posudi stvara prirodni proces prečišćavanja. Čist bakar može da ubije sve štetne mikroorganizme (buđ, gljivice, alge i bakterije) koji su prisutni u vodi.

bakarna posuda
foto: Shutterstock

Osim toga, voda koja je ostavljena u bakarnim posudama uveče ili barem ako ostane najmanje četiri sata dobija neka svojstva samog metala. No, bakar je jedan od najvažnijih elemenata u malim količinama koji je od velike važnosti za ljudsko zdravlje. Ima antimikrobna, antioksidativna i protivupalna svojstva, kao i pomoć pri neutralisanju toksina.

Za razliku od nekih drugih elemenata u tragovima, naše telo ne proizvodi bakar i potrebno ga je dobiti iz hrane. Proizvodi bogati bakrom su plodovi mora kao i cele žitarice, semenke, sočivo, orah, čokolada, griz, krompir, grašak i tamnozeleno lisnato povrće. Drugi jednostavan način unošenja bakra u telo je bakarna voda. Dovoljno je dnevno popiti dve ili tri čaše vode koja je bila u bakarnoj posudi (šerpa, šolja, lonac).

bakarna posuda
foto: Shutterstock

10 razloga zašto bi trebalo piti bakarnu vodu

1. Ne postoji rizik od zaraze vodom

Bakar je vrlo delotvoran u uništavanju mnogih bakterija koje uzrokuju bolesti koje se prenose vodom. Posebno deluje protiv E. coli i S. aureus, za koje se zna da uzrokuju dijareju, dizenteriju i žuticu.

Studenti Univerziteta u Sauthemptonu su 2011. godine sproveli istraživanje o bakarnoj vodi i otkrili da je bakar bio delotvorno sredstvo protiv novih sojeva E. coli. Takođe, može smanjiti rizik od unakrsne infekcije i sprečiti širenje infekcije. Zato, ako sumnjate da je voda prljava ili kontaminirana, ali nema drugog izvora pitke vode, zadržite tečnost u bakarnim posudama. U najmanju ruku, sigurno ćete piti zdravu i čistu vodu.

2. Bakarna voda spasava od crevnih poremećaja

Bilo da je reč o kiselosti, zatvoru ili uznemiravanju želuca, voda iz bakra spasava. Bakar doprinosi čišćenju i detoksikaciji želuca, kao i pravilnom odlaganju otpada i štetnih proizvoda. Ovaj koristan mikronutrijent reguliše funkcionisanje jetre i bubrega i osigurava asimilaciju hranjivih stvari iz hrane.

Ako svako jutro na prazan želudac popijete čašu vode koja se unosi u bakarnu posudu, tada će probavni sistem raditi kao sat u bilo kojom dobu.

bakarna posuda
foto: Shutterstock

3. Alat za gubitak težine

Da, da. Bakarna voda pomaže u smanjivanju težine. Uz pomoć u radu probavnog sistema, bakar podstiče kidanje i uklanjanje masnih ćelija. To, zauzvrat, pomaže da se izgubi višak masnih naslaga i, što je važnije, da se održi masa tela koja nam je potrebna. Zapravo, bakarna voda izvrsna je zamena za visokokalorična pića kao što su alkohol, slatki čaj, kakao, limunada i pića sa kofeinom, koja često pomažu u povećanju viška kilograma.

Naravno, da biste stvarno izgubili na težini, morate obratiti pažnju na opštu ishranu i da ne zaboravite na fizičku aktivnost.

4. Podržava zdravlje srca

Ovaj element u malim količinama pomaže u održavanju zdravlja srca i igra ključnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Bakar je uključen u regulisanje krvnog pritiska i otkucaja srca, kao i za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi.

Prema studiji iz 2005. godine objavljenoj u Žurnalu evropskog srca (Journal of the European Heart), bakar je neophodan za dobro zdravlje tela, posebno za normalnu funkciju srca.

Ako ulazite u rizično područje za kardiovaskularne bolesti, pokušajte da redovno pijete bakarnu vodu kako biste poboljšali svoje zdravlje srca.

5. Doprinosi lepoti i zdravlju kože

Bakar je glavna komponenta proizvodnje melanina, koji definiše boju očiju, kose i kože osobe. Melanin štiti kožu od štetnih uticaja sunčeve svetlosti, ubrzava zacelivanje rana i resorpciju ožiljaka. Osim toga, podstiče sintezu novih ćelija, što je neophodno za oporavak epidermisa. Redovna obnova kože, zauzvrat, pomaže nam da uživamo u glatkoj i čistoj koži.

Veruje se da bakarna voda može pomoći u lečenju vitiliga ili belih mrlja na koži.

bakarna posuda
foto: Shutterstock

6. Zaštitite se od anemije i hroničnog umora

Bakar podstiče apsorpciju gvožđa u telu, što igra ključnu ulogu u borbi protiv anemije. Osoba pati od anemije kada je broj crvenih krvnih ćelija prenizak, a nivo hemoglobina u krvi ispod normale.

Ako bolujete od anemije, koristite namirnice bogate gvožđem ili uzmite dodatke koje preporučuje vaš doktor. No, kako bi se poboljšala njegova asimilacija pomoći će bakrna voda, koju je potrebno dugo piti za optimalan rezultat.

7. Usporava starenje kože

Bakar je snažan antioksidans koji pomaže u sprečavanju prevremenih znakova starenja. Štiti ćelije od slobodnih radikala, što smanjuje pojavu bora, staračkih pega i opuštenu kožu. Bakar je takođe uključen u proizvodnju novih, zdravih ćelija kože.

Još jedan način da osvežite kožu je da je operete bakarnom vodom, ali sve to uz unutrašnju hidrataciju.

bakarna posuda
foto: Shutterstock

8. Podstiče rad mozga

U ljudskom mozgu, tačnije u sinapsama postoji kontinuirani prenos impulsa sa jednog neurona na drugi. Omotač štiti aksone neurona kako bi se osigurala njihova sposobnost prenosa poruka. Bakar je uključen u sintezu fosfolipida, koji pomažu u stvaranju tih mijelinskih ljuski. Zato je bakar neophodan za normalno funkcionisanje mozga.

Osim toga, ovaj element ima antikonvulzivna svojstva koja pomažu u sprečavanju napada. Važno je održavati nivo bakra u trudnoći.

9. Borba sa upalom u telu

Bakar ima vrlo jaka protivupalna svojstva. Pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima, kao i u lečenju artritisa i reumatoidnog artritisa.

Takođe, protivupalna svojstva bakra mogu pomoći u lečenju širokog spektra zdravstvenih problema, kao što su: akne, astma, sinusitis, parodontitis. Redovno ispijanje nekoliko čaša bakarne vode dnevno će ublažiti upalne procese u telu i bolove.

10. Bakarna voda za zdravu štitnu žlezdu

Bakar je jedan od najvažnijih elemenata u tragovima koji su potrebni za normalno funkcioniranje štitnjače. Njegov nedostatak može negativno uticati na funkcionisanje štitne žlezde, koja igra ključnu ulogu u funkcionisanju mnogih važnih organa ljudskog tela, uključujući srce, mozak, jetru, bubrege i kožu. Naučnici su otkrili da ljudi koji boluju od ove bolesti imaju nizak nivo bakra u telu.

Pokušajte piti vodu iz bakarne posude kako biste poboljšali funkcionisanje štitne žlezde.

Kako se pravi i koristi bakarna voda

Sipajte 2-3 šolje vode u bakarnu posudu, pokrijte je i ostavite je da prenoći ili 4 do 7 sati na sobnoj temperaturi. Ne zamrzavajte ovu vodu i ne preterujte sa upotrebom. Samo 3 šolje bakarne vode su dovoljne za dobrobit vašeg tela. Dešava se retko, ali možete imati zasićenje bakrom i otrovati se.

Tokom vremena, bakrene posude oksidiraju, tako da ih treba povremeno očistiti. Za čišćenje možete koristiti sok od limete ili limuna (možete i limunsku kiseline ili sirće) koji će posuđe učiniti potpuno blistavim. Nemojte koristiti grube abrazive (metalne četke) za pranje unutrašnje površine posude od bakra, jer je moguće ostrugati bakreni premaz.

(Kurir.rs/A.M./Hr.capaparda)

BONUS VIDEO:

00:11

LUNA ĐOGANI POKAZALA KAKO JOJ SE BEBA RITA U STOMAKU: Rijaliti zvezda skoro u 7. mesecu, uživa u TRUDNOĆI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track