Otkrivamo: aritmije srca sve češće nakon preležane korone
Foto: Promo

Otkrivamo: aritmije srca sve češće nakon preležane korone

Život -

Kao još jedna od posledica korona virusa, kod pacijenata se sve češće javlja aritmija srca koja jednako često pogađa kako stariju, tako i mlađu populaciju. Aritmije se kreću od bezopasnih tahikardija u periodu oporavka do težih poremećaja srčanog ritma, koji zahtevaju dopunsku dijagnostiku, kao što je analiza EKG Holter-a 24h. Teži oblik aritmija se odnosi pre svega na bolesnike sa upornim i dugotrajnim osećajem nepravilnog srčanog rada, gubicima svesti, naglim porastom ili padom frekvence pulsa, otkriva dr Dejan Kordić, specijalista interne medicine u zdravstvenom sistemu MediGroup.

Medigroup
foto: Promo

"Prilikom lečenja pacijenata potrebno je obratiti pažnju na one kod kojih postoji povišen rizik, a to su prvenstveno pacijenti starije životne dobi, dijabetičari, gojazni, kardiovaskularni bolesnici, oboleli od hronične bolesti pluća, malignih i bolesti jetre", naglašava dr Kordić.

Kardiovaskularne komplikacije mogu se javiti u ranoj fazi bolesti, ali i u periodu oporavka. Uticaji virusa se različito ispoljavaju i zavise od prethodnog zdravstvenog stanja bolesnika, kao i stepena težine COVID infekcije. Pacijenti koji nisu imali prethodna srčana oboljenja ili su bolovali od blage forme virusa, imaće manji rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija.

"U cilju prevencije komplikacija nephodno je obratiti pažnju na tegobe pacijenta kao što su: otežano disanje, slaba tolerancija fizičkog napora, bol u grudima, osećaj nepravilnog i ubrzanog srčanog rada. Dijagnostika se prilagođava individualno za svakoga, ali je treba započeti EKG pregledom", kaže dr Kordić i napominje da je potrebno uraditi standardne laboratorijske analize.

Pored aritmija, najrizičniju komplikaciju koja se javlja kao posledica virusa predstavlja zapaljenje vena uzrokovano ugruškom krvi koji cirkulacijom dospeva u pluća. Prevencija započinje u najranijoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije, a dužina lečenja zavisi od stanja pacijenta i stepena rizika. COVID-19 može izazvati i zapaljenje srčanog mišića koje nastaje kao posledica oštećenja virusom ili kao imunološki odgovor na virus.

Medigroup
foto: Promo

Važan ultrazvučni pregled srca

"Vrlo često je potreban i ultrazvučni pregled srca kako bi se procenila funkcija leve komore, pritisci u desnim srčanim šupljinama ili neki drugi poremećaj koji može biti uzrok tegoba. Ponekad se primenjuju i vrlo složene dijagnostičke procedure poput magnetne rezonance srca. Na taj način se dobijaju dragocene informacije o strukturi srčanog mišića, mogućim zapaljenjima i stepenu izazvane štete", zaključuje dr Kordić.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se pacijenti nakon preležanog virusa što više odmaraju, jer je to najbolja prevencija potencijalnih kardiovaskularnih komplikacija.

U zdravstvenom sistemu MediGroup u toku 2020. godine više od 13 hiljada pacijenata posetilo je kardiologa, pa je oblast interne medicine sa kardiologijom zabeležila najveći rast, za čak 30 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track