Zaštitite decu!

Idealni izlet u prirodi mogu da pokvare ujedi insekata

Zaštitite decu!

Život -
Komarci, mravi, ose, pčele i pauci vrebaju. Njihovi ujedi svrbe i bole, a neki su i opasni

Fantastičan dan. Temperatura ispod 30 stepeni, konačno! Idete s decom na ceo dan u prirodu. Tamo niste proveli ni sat vremena, a mališani su počeli da se češu, neki i da plaču. Izujedali su ih komarci. Čini se da male leteće napasti nemaju druga posla osim da lete okolo u potrazi za odgovarajućom metom. A ko ima slađu krv od deteta? Zbog svoje tople i tanke kože, deca su idealna meta komaraca, pčela, osa, mrava, paukova, buva i drugih insekata. Iako su najčešće reakcije na ujede insekata crvenilo i svrab na koži, ubodi ponekad mogu da budu i vrlo opasni. Dete može da dobije snažnu alergijsku reakciju, pa čak i da zapadne u šok. Kako bi se izbegle neprijatne reakcije koje nastaju kao posledica uboda insekata, najbolje je da roditelji preventivno deluju, naročito ako znaju da će dete boraviti u prirodi, na travi, gde insekti vrebaju.- Dobra zaštita od dosadnih insekata jesu ekološke električne spravice koje teraju insekte. Takođe, poželjno je koristiti i razne sprejove i kreme koje se nanose na nepokrivene delove kože, a odbijaju insekte. Trebalo bi povesti računa da kreme budu prilagođene nežnoj dečjoj koži. Ukoliko dete boravi u prirodi, treba ga oblačiti u odeću neutralnih boja jer ona ne privlači insekte - savetuje dr Nada Petrović, pedijatar.Prema njenim rečima, posle ujeda insekta najčešće se javljaju lokalne reakcije u vidu crvenila, svraba, bola i otoka, a one zavise od vrste insekta, ali i mesta ujeda.- Ako primetite da je mališana nešto ujelo, taj deo kože očistite alkoholom i namažite neku antihistaminsku mast, koja ublažava alergijsku reakciju. Ubod može biti izvor infekcije. Poželjno je da se to mesto hladi vodom jer ona ublažava svrab i iritaciju - kaže dr Petrović.

MraviUvek napadaju u grupi. Istovremeno ujedu i do desetak puta na površini od pet-šest centimetra. Veličina jednog uboda je dva-tri milimetra. Javlja se crvenilo i svrab na koži, kao i blagi otok. Taj deo kože može da se inficira.

KomarciUbodi komaraca užasno svrbe. Osetljiva deca mogu da reaguju burno. Na mestu ujeda javljaju se otok i crvenilo. Ženka komarca sisa krv i na taj način dobija belančevine za svoja jajašca.

Ose i pčeleKada ovi insekti ubodu, reakcije su uglavnom burne. Odmah se javlja jak bol. Nakon uboda pčela ostavlja svoju žaoku u koži, koju treba odmah izvaditi pincetom, jer ispušta otrov. Kod preosetljive dece dolazi do alergijske reakcije u vidu mučnine, drhtavice, jeze. Osa je vrlo agresivan insekt, a privlače je hrana i piće. Njen ujed prate bol i otok.

PauciJedan pauk može da ujede šest-sedam puta. Razmaci između uboda su do jednog centimetra. Javlja se crvenilo i iritantan svrab i bol, kao i otok koji se razliva i nema oštru ivicu. Crvenilo može da potraje i danima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track