01:41

DR MARENOVIĆ O ATOPIJSKOM DERMATITISU: Među obolelima je sve više dece, a jedna stvar je KLJUČNA za njegovo dobijanje

KURIR TELEVIZIJA

DR MARENOVIĆ O ATOPIJSKOM DERMATITISU: Među obolelima je sve više dece, a jedna stvar je KLJUČNA za njegovo dobijanje

Život -

Podaci zabrinjavaju.

Procenat u svetskoj populaciji obolelih od Atopijskog dermatitisa sedamdesetog godina prošlog veka bio je 0,2 odsto, a danas se brojke penju i do 30 odsto. Od 2 do 10 odsto je odraslih pacijenata.

Ovi podaci upravo pokazuju da je problem na globalnom nivou veliki.

Šta je zapravo Atopijski dermatitis, za Kurir televiziju objasnila je dr Biljana Marenović.

"To je hronično recidivantno oboljenje, zbog čega i predstavlja tako veliki problem. Svako dete i svaki pacijent je slučaj za sebe. Atopijski dermatitis je oboljenje kože, koje ima dosta nejasnu patogenezu", rekla je doktorka Marenović.

Dr Marenović
foto: Kurir Televizija

Ona je i objasnila šta je ključno za dobijanje ovog oboljenja.

"Genetika je ključ svega. I tu je uključeno jako puno gena koji su odgovorni i za proteine kože, i za imunološki odgovor, i za reakciju za razne bakterije. Naravno, genetika i delovanje spoljašnje sredine je ključ. ", navela je doktorka.

Doktorka je na pitanje o alergijama rekla da deca obolela od dermatitisa mogu, ali da nije uvek slučaj da imaju problem i sa alergijama.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track