ŠTA TRENERI PREPORUČUJU: Saveti koji će vam olakšati trčanje tokom jeseni i zime
Foto: Shutterstock

Pripremite se

ŠTA TRENERI PREPORUČUJU: Saveti koji će vam olakšati trčanje tokom jeseni i zime

Život -

Ukoliko ste ovakav trening praktikovali tokom toplijeg perioda godine i sada želite da nastavite, ili planirate tek da počnete, donosimo vam nekoliko korisnih preporuka

Treneri na sajtu Runner's World savetuju da trčite u paru s prijateljima i da obećate sebi nagradu za obavljeni trening. Uz podršku partnera nećete moći da propustite trening, a nagrada će vas motivisati da što pre pretrčite kilometražu koju ste sebi zadali.

patike, pertle
foto: Profimedia

Kvalitetna odeća i obuća

Ne zaboravite da će vam za hladniji period godine biti potrebna kvalitetnija obuća i čarape. Potražite vodootporne čarape u potražite savet za odabir obuće koja manje propušta vodu i bolje odoleva uslovima koje donose jesen i zima. Takođe, podjednako je važno da obučete i odgovarajuću odeću. Ne zaboravite da ćete se tokom trčanja preznojiti, pa je važno da se obučete kao da je napolju toplo. Treneri savetuju da pogledate koliko je stepeni napolju, a zatim da toj brojci dodate još 10-15 stepeni i po tome odaberete odeću.

Zagrevanje

Što se tiče zagrevanja, predlog je da pripreme za trening obavite u kući. Trčite uz i niz stepenice, koristite štrik za preskakanje ili odradite nekoliko jednostavnih kardio vežbi. Ako je napolju izuzetno hladno, podelite svoj trening na dva manja treninga, savetuju stručnjaci: Naprimer, ako zbog hladnoće ne možete odjednom da pretrčite šest kilometara, onda tri pretrčite ujutro, a tri uveče. Na taj način se nećete previše smrznuti, a obavićete dnevni trening.

vežbanje, trening, stan
foto: Profimedia

Obavezno presvlačenje

Ne zaboravite da se presvučete čim završite trening, na glavu možete staviti kapu, a preporučuje se da pri ulasku u kuću popijete čaj, neki drugi topli napitak ili supu.

(Foto: Shutterstock)

Bonus video:

02:07

MIA BORISAVLJEVIĆ POKRENULA NOV BIZNIS: Vežba, jede slatkiše i mršavi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track