PREPOZNAJTE KAD NEŠTO NIJE U REDU: Simptomi mogu da ukazuju i na nešto ozbiljnije, poput RAKA ŽELUCA
Foto: Profimedia

Znakovi koji otkrivaju čir na želucu

PREPOZNAJTE KAD NEŠTO NIJE U REDU: Simptomi mogu da ukazuju i na nešto ozbiljnije, poput RAKA ŽELUCA

Život -

Mnogi ljudi misle da hrana uzrokuje čir na želucu, a drugi tvrde da su ga dobili zbog stresa. Međutim, to baš nije tako. Ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje - i loš izbor namirnica i stres, i te kako uticati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome. Istina je da čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. Uzrok nastanka i razvoja čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lekova, kao i pušenje.

bol u želucu, čir na želucu, bol u stomaku, pregled stomaka kod doktora
foto: Shutterstock

Naš želudac se svakodnevno u više navrata puni želudačnim sokovima, od kojih ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da nje nema, odnosno da ona presuši, ti sokovi počnu da nagrizaju tkivo u želucu, zbog čega dolazi do nastanka čira. Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu čira...

BOL U STOMAKU

Pošto se bol u stomaku javlja i kod drugih tegoba i bolesti, on je poprilično varljiv simptom. On se javlja zato što želučana kiselina, kako smo pomenuli, nagriza tkivo u želucu tako da čir zapravo nije ništa drugo nego rana u želucu ili na tankom crevu.

MUČNINA I/ILI POVRAĆANJE

Čir želuca uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud oni koji ga imaju podriguju i imaju mučninu, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju - može

GORUŠICA

Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod udarom kiseline. To, osim bola, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i gorušica.

BOL U LEĐIMA ILI GRUDIMA

Čir na želucu ne uzrokuje samo bol u stomaku. On može da se pomera, pa se često oseća u grudima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (to jest čir) prodrla kroz zidove creva.

KRV U STOLICI

Za čireve je poznato da mogu krvariti, što se najbolje vidi na stolici, koja je vrlo tamne, skoro crne boje. To znači da varimo krv, a to je znak da je čir na želucu pukao.

HRANA KOJA POGORŠAVA TEGOBE

Pored adekvatne terapije lekovima, i ishrana, kao i neke štetne navike igraju važnu ulogu u kontrolisanju simptoma čira na želucu.

kafa
foto: Shutterstock

Savetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe (više od tri šoljice dnevno) i alkohola, smanjenje prekomerne telesne težine, unos nemasne i ne suviše začinjene hrane i jedenje više manjih obroka u toku dana. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje i redovno piti jogurt i kefir. Prekomerna konzumacija šećera takođe predstavlja rizik za pojavu ove bolesti jer on uzrokuje pojačano lučenje kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli takođe je povezan s rizikom od nastanka čira. Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića) pa i kafa bez kofeina mogu podstaći lučenje želučane kiseline, ali se u umerenim količinama mogu konzumirati, najbolje nakon jela. Treba izbegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, beli i crni luk. Namirnice koje mogu iritirati ili oštetiti želudac su i citrusi, proizvodi od paradajza, ljuta papričica i biber.

ŠTA SMEMO DA JEDEMO

Banane - stvaraju sluz, koja odlično štiti sluzokožu želuca od nagrizajuće kiseline.

Banane
foto: profimedia

Sok od kupusa - Kupus sadrži gefarnat, koji podstiče ćelije da naprave tanku oblogu od sluzi i takođe zaštite od napada kiseline.

Mahunarkama protiv kiseline - Crveni i beli pasulj su najbolja hrana protiv stvaranja kiseline, ali i ostale pasirane mahunarke su se takođe pokazale kao dobri "čistači kiseline".

Maslinovo ulje - Maslinovo ulje sluzokoža želuca odlično podnosi, bolje nego druge masnoće.

Riba - Nalazi se na samom vrhu ishrane bolesnika koji imaju čir na želucu. Preporučuje se i riblja čorba, kao i kuvana riba.

riba, riba na tanjiru
foto: Shutterstock

Lečenje biljem - Čaj od kamilice, hajdučke trave, matičnjaka i imele može da ublaži tegobe.

čaj, Medicina, Lekovito Bilje, Bela Rada, Krasuljak

Da bi se čir držao pod kontrolom, neophodna je pravilna ishrana. Obolelima se preporučuje da jedu stari hleb, dvopek, pirinač, kukuruzni i pšenični griz, peciva koja nisu zaslađena, posni sir, obrano mleko, nemasne sireve, dinstano ili kuvano meso (piletina i riba). Za čir na želucu se preporučuju i narendane jabuke, banane, kompot, suvo voće, sok od kupusa i svež kupus. Takođe, bolesnici mogu jesti griz, puding, razblaženu limunadu, med, blage biljne čajeve poput kamilice, kuvanu šargarepu i mineralnu vodu.

KAKO DA ZNATE DA JE ČIR PUKAO

* Javlja se oštar bol između grudne kosti i pupka (na prazan želudac)

* Bol u stomaku je intenzivniji noću

* Stomak je tvrd i osetljiv na dodir (i kad je prazan)

* Otkucaji srca su pojačani

* Stolica je crna, krvava

* Povraćate krv

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma - HITNO SE JAVITE LEKARU!

bol u želucu, čir na želucu, bol u stomaku, pregled stomaka kod doktora
foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track