GODINE IPAK ČINE RAZLIKU: Kad krštenica ojača ne možete kao u cvetu mladosti da brzo apsorbujete OVE lekove
Foto: Thinkstock

Budite oprezni

GODINE IPAK ČINE RAZLIKU: Kad krštenica ojača ne možete kao u cvetu mladosti da brzo apsorbujete OVE lekove

Život -

Nije nikakva tajna da s godinama vaš organizam ne funkcioniše kao kad ste bili u cvetu mladosti.

Na to ukazuju sve brojnije tegobe s kojima se nosite, ali i način na koji reagujete na lekove koje uzimate da biste ih ublažili. Utvrđeno je da vaš probavni sistem ne može tako brzo da ih apsorbuje kao pre, što sa sobom donosi nove probleme.

žena, bol, Glava
foto: Shutterstock

Najviše stradaju jetra i bubrezi. Kod osoba u srednjim i najboljim godinama javljaju se problemi s jetrom jer se lek ili nakuplja u krvotoku ili ne ulazi u njega onoliko brzo koliko bi trebalo. I na nove tegobe vezane za slabiji rad bubrega može takođe da utiče da li lek dovoljno brzo i lako prerađuje i odlazi iz vašeg tela kao otpad.

Evo šta još treba da znate o uticaju vaših lekova kako starite:

LEKOVI PROTIV BOLOVA PRAVE ŠTETU

Nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su ibuprofen, aspirin ili naproksen, najčešće gutamo bez ikakve kontrole, čim nas nešto samo malo zaboli.

Lek, Aspirin
foto: Profimedia

Ne bi trebalo, nekad je bolje da pretrpimo, jer ovi lekovi koji se nabavljaju u apoteci i drogerijama bez recepta mogu da spreče neke lekove koji se izdaju na recept da obave značajan posao zbog kojeg ih je doktor i prepisao.

Najčešće nisu dobra kombinacija s prepisanim razređivačima krvi, u doba korone danas izuzetno značajnim zbog pojave trombova, ali ni s lekovima za dijabetes, diureticima ili onima koje pacijenti piju u cilju regulisanja krvnog pritiska. Ovi lekovi protiv bolova zapravo utiču na sve glavne organe kad vaše telo stari; to su bubrezi, jetra, srce i probavni sistem.

NIJE SVAKI ANTIHISTAMINIK DOBAR ZA VAS

Alergije
foto: Shutterstock

Ako imate polensku groznicu, vaš lekar vam je sigurno već predložio, s obzirom na to da smo sve bliži sezoni pojačanih alergija, da uzimate lekove bez recepta koji se nazivaju antihistaminici. Tačno je da vas oni mogu sprečiti da kijate, ali treba da znate da neki od njih imaju više neželjenih efekata od drugih.

Ne uzimajte ih napamet, ili po savetu komšije, dobro proučite njihov sastav i, ako treba, deset puta se konsultujte sa specijalistom da li su pravi izbor za vas. Neki antihistaminici mogu da vas učine dodatno pospanim tokom dana, izazivaju zbunjenost posebno kod osoba u godinama, što povećava šanse od povređivanja i u kući i napolju.

ŠTA KAD VAS MUČE GRČEVI U MIŠIĆIMA

Vaš lekar može da vam predloži terapiju lekovima za ublažavanje mišićnih grčeva. Morate obavezno da ga obavestite kako ih podnosite jer neki mišićni relaksanti, kao što su ciklobenzaprin (flekseril je dostupan samo na recept), metokarbamol (robakin) i karisoprodol (soma) mogu imati neželjene efekte kao što je osećaj pospanosti i zbunjenosti. To bi moglo povećati vaše šanse da padnete i da se povredite.

ŠEĆERAŠI, PRIPAZITE!

Dijabetes
foto: Shutterstock

Određeni lekovi koji se prepisuju dijabetičarima u godinama, tzv. sulfonilureje dugog dejstva koje snižavaju glukozu u krvi koje se uzimaju oralno, mogu da izazovu izuzetno nizak nivo šećera u krvi, stanje koje se naziva hipoglikemija. To može da izazove zbunjenost, pojačano znojenje, drhtavicu, starijima se čini da su i gladni i umorni.

Ako ovo stanje potraje i teško se nosite s njim, odmah idite kod lekara jer može da izazove napade i, srećom u retkim slučajevima, može da bude opasno po život.

anksioznost
foto: Shutterstock

LEKOVI PROTIV ANKSIOZNOSTI

Ne nabavljate ih bez recepta i ne gutajte kad god stignete. Benzodiazepini su najčešći lekovi koji leče anksioznost, uključuju diazepam (valijum), alprazolam (ksanaks) i hlordiazepoksid (librijum), mi ih koristimo bez saveta lekara i preko svake mere.

Neki od ovih lekova ostaju u vašem telu mnogo duže od drugih i izazivaju konfuziju koja može da traje i 48 sati nakon uzimanja. Zbog toga osobe u srednjim godinama i stariji češće padaju i povređuju se, a ne mogu kvalitetno ni da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

TRICIKLIČNI ANTIDEPRESIVI

Tuga, Depresija, žalost

Lekari ih danas ne prepisuju često jer spadaju u stariju generaciju lekova, ali mogu da vam se zalome. Ali ako uzimate amitriptilin i imipramin, imajte obavezno na umu da su u stanju da izazovu neželjene efekte koji mogu da budu gori kod starijih osoba. Problemi koji se javljaju su zatvor, nepravilan rad srca, zamagljen vid, suva usta, konfuzija, oslabljeno pamćenje. Muškarci mogu da imaju problema s mokrenjem.

NI ANTIPSIHOTICI NISU NAIVNI

Lekovi za lečenje mentalnih poremećaja, kao što su šizofrenija ili bipolarni poremećaj, rizični su za neke starije odrasle osobe. Uzimanje antipsihotika povećava vaše šanse za po život opasan problem sa srcem, ili krvarenje u mozgu ako pacijent ima demenciju!

I ONI IZAZIVAJU KONFUZIJU

Starost, Stari Ljudi, Parkinsonova Bolest
foto: Getty

Ako bolujete od Parkinsonove bolesti, dijagnostikovani su vam sindrom iritabilnog creva ili depresija, možda će vam biti preporučeni antiholinergici, koji zadržavaju parasimpatetičke nervne impulse selektivnim blokiranjem vezivanja neurotransmitera acetilholina za njegove receptore u nervnim ćelijama. Nervna vlakna parasimpatetičkog sistema su odgovorna za tremore glatkih mišića u gastrointestinalnom traktu, urinarnom traktu, plućima...

Antiholinergici takođe izazivaju konfuziju, od njih se suše usta i magli vid, posebno kod starijih odraslih osoba. Utvrđeno je da je za starije muškarce veća verovatnoća da će ovi lekovi izazvati probleme s mokrenjem.

PATITE OD GORUŠICE

gorušica, doktor
foto: profimedia

Za ublažavanje tegoba koje nam izazivaju gorušica, loše varenje i čirevi često uzimamo cimetidin (tagamet). Tretman koji sebi obezbeđujemo bez recepta ne čini nam se kao loš izbor, ali ako vam je krštenica "jača", čak i pri redovnim dozama može da vas uvede u stanje konfuzije.

ZA DOBAR SAN I - LOŠ DAN

Lekovi koji vam pomažu da lakše zaspite mogu da izazovu velike probleme kad se probudite. Kad ustanete ujutro iz kreveta, možete da se osećate umorno i imate problem s ravnotežom, a u nastavku dana mogu i da utiču na koncentraciju i vašu sposobnost da jasno razmišljate. Difenhidramin, glavni sastojak mnogih tableta za spavanje (koristi se i u terapiji alergija), takođe može da dovede do suvih usta, zamagljenog vida i problema s bešikom.

LAKSATIVI NE SMEJU ČESTO DA SE KORISTE

Laksativ
foto: Shutterstock

Mnogi uzimaju lekove koji pomažu u ublažavanju opstipacije. Ali nije nimalo mudro uzimati neke lekove, kao što je bisakodil (popularni dulkolaks takođe sadrži ovu aktivnu supstancu ), kao dugotrajan, redovan tretman. Vremenom, laksativi izazivaju trajne probleme sa crevima.

PAŽLJIVO POGLEDAJTE ETIKETE

Proučite dobro sastav svih lekova koje možete da nabavite bez recepta kako biste videli da li imaju jedan ili više aktivnih sastojaka. Veliki broj lekova koje uobičajeno koristimo za suzbijanje prehlade, ili upale sinusa, kombinovani su: sadrže dekongestive (sprečavaju prekomerno lučenje sekreta iz nosa) zajedno sa antihistaminicima.

lekovi, apoteka
foto: Shutterstock

Kombinacija vas može učiniti zbunjenim, pospanim i umornim. Takođe, može da podigne vaš krvni pritisak i izazove probleme pri odlasku u kupatilo.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:56

Aca Sofronijević uzbuđen pred početak finala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track