POTRAŽITE OVU BILJKU, POMAŽE KOD MNOGIH PROBLEMA: Prvi je izbor za tegobe s probavom, tera insekte, UBLAŽAVA NESANICU...
Foto: Shutterstock

Spas iz prirode

POTRAŽITE OVU BILJKU, POMAŽE KOD MNOGIH PROBLEMA: Prvi je izbor za tegobe s probavom, tera insekte, UBLAŽAVA NESANICU...

Život -

Razgranata višegodišnja zeljasta biljka, srebrnih listova i jako malih cvetova, koja najbolje uspeva na suvom, sunčanom i hranjivim materijama siromašnom zemljištu (i u baštama), karakterističnog mirisa i gorkog ukusa, spominje se još u Bibliji.

Hipokrat je pelin (Artemisia absinthium) prepisivao kod bolova, reumatizma i amnezije, danas se zna da može da nas reši parazita i da je odličan lek za probavu.

Lekovito Bilje
foto: Shutterstock

Kralj biljnog sveta

Pelin sprečava rast štetnih mikroorganizama, olakšava grčeve, odstranjuje gasove i hronični zatvor, poboljšava apetit, pomaže stvaranju žuči, poboljšava rad jetre, ublažava posledice trovanja, stimuliše menstrualni ciklus, suzbija visoku temperature, okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam, ubrzava rad organizma, pomaže mršavljenju.

Ne treba brati biljku kada je ocvala. Listovi se beru pre cvetanja, tokom cvetanja čitava biljka i vršni delovi s neotvorenim cvetnim glavicama.

Lekovito Bilje
foto: Shutterstock

Listovi se suše u hladu, na vetrovitom mestu, treba ih češće preokretati, potom odstraniti odrvenele delove stabljike. Koren biljke se takođe suši i melje u prah.

Čaj od pelina

Prelijte malu kašiku pelina šoljicom vruće vode, neka odstoji poklopljeno 15 minuta pa procedite. Za ublažavanje tegoba piju se tri šoljice dnevno, maksimalno nedelju dana.

Bolnica, Operacija, Doktori, Hirurzi

Pelin je više nego dobrodošao posle teških bolesti i operacija

Protiv respiratornih infekcija

Pojedite dva puta dnevno jedan gram praha pelina sa malom kašikom domaćeg meda. Konzumira se i sa suvim šljivama.

Oblozi

Lekovito Bilje
foto: Shutterstock

Namočite prigodnu tkaninu u čaj od pelina i položite na bolno mesto. Oblozi se uspešno koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Protiv insekata

Protiv lisnih uši, rđe, grinja, gusenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svežih listova i cvetova pelina ili 30 g suve biljke. Ostavite ga da se namače 2 -3 dana, kada je tekućina spremna za prskanje cveća, voća, povrća, prostora u vašem domu – muve, buve i moljci odmah beže!

zalivanje cveća
foto: Profimedia

TREBA DA ZNATE

Pelin je zabranjeno koristiti tokom trudnoće, dojenja, krvarenja u želucu ili unutrašnjim organima, ako postoji opasnost od moždanog udara, istovremeno sa preparatima gvožda!

Kurir.rs

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track