NAUČNICI I LEKARI REŠILI MISTERIJU SMRTI BRUSA LIJA? Tvrde da su otkrili zašto je slavni KUNG FU borac i glumac umro
Foto: Profimedia

da li je moguće

NAUČNICI I LEKARI REŠILI MISTERIJU SMRTI BRUSA LIJA? Tvrde da su otkrili zašto je slavni KUNG FU borac i glumac umro

Život -

Pedeset godina nakon misteriozne smrti Brusa Lija lekari veruju kako su napokon pronašli uzrok.

Ćelije u njegovom telu bile su nateknute, uključujući i mozak što je rezultiralo smrću, a sve to dogodilo se zbog prekomernog unosa vode u organizam. Te su večeri ljudi oko njega primetili kako konstantno konzumira vodu, a mešao je i razne opijate s tabletama.

Brus Li
foto: Profimedia

Brus Li umro je sa 32 godine u leto 1973. dok je bio u Hong Kongu. Obdukcija je u to vreme pokazala da je Brus preminuo od oticanja mozga, za šta su lekari okrivili uzimanje leka protiv bolova.

Njegova prerana smrt podstakla je glasine da su ga možda ubili kineski gangsteri, da ga je otrovala ljubomorna ljubavnica ili da je bio žrtva prokletstva. Druga je teorija bila da je umro od toplotnog udara.

Sad su istraživači pregledali dokaze kako bi zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije.

- Drugim rečima, predlažemo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brusa Lija - rekao je stručnjak za časopis "Clinical Kidney Journal".

Brus Li
foto: Profimedia

Hiponatrijemija znači da je nivo natrijuma u krvi, koja treba telu za ravnotežu tečnosti, abnormalno niska. Neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u telu, uključujući one u mozgu.

Studija tvrdi da je Brus imao više činilaca rizika za hiponatrijemiju, uključujući to da je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis koji povećava žeđ, kao i druge stvari koji smanjuju sposobnost bubrega poput lekova i alkohola, prenosi Jutarnji.hr.

Njegova supruga Linda otkrila je kako je Brus pre smrti imao dijetu temeljenu na tečnosti od soka šargarepe i jabuke, a Metju Poli, koji je napisao biografiju Brusa Lija, spominje konstantno konzumiranje vode te večeri kad je umro.

Brus Li
foto: Profimedia

- Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. Ovo može dovesti do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti unutar nekoliko sati ako prekomeran unos vode nije usklađen s izlučivanjem vode urinom, što je u skladu s vremenskom crtom Lijeve smrti - zaključila je studija.

Napisali su da je, budući da je primećeno kako pije velike količine vode na dan smrti, verovatno uzimao ogromne količine, jer inače niko ne bi obraćao pažnju.

- Ironično, Li se proslavio citatom "Be water my friend", ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio - napisali su oni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:46

DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track