PRONAĐEN BIOMARKER ZA PARKINSONOVU BOLEST! Velika vest iz sveta medicine: Postoji šansa da se ova teška bolest iskoreni zauvek!
Foto: Printscreen/YouTube

NEVEROVATNO

PRONAĐEN BIOMARKER ZA PARKINSONOVU BOLEST! Velika vest iz sveta medicine: Postoji šansa da se ova teška bolest iskoreni zauvek!

Život -

Mnoge bolesti danas se lako otkrivaju zahvaljujući biomarkerima, međutim Parkinsonova bolest do sada nije bila na toj listi.

Ova bolest značajno utiče na kvalitet života, a njena dijagnostika, posebno u slučaju mlađih ljudi, nije laka, zato je činjenica da su naučnici na putu da pronađu biomarker koji oktriva ključnu patologiju Parkinsonove bolesti u mozgu i ćelijama utoliko važnija.

parkinsonova bolest
foto: Shutterstock

Novi biomarker poznat je pod nazivom abnormalni alfa-sinuklein i test je amplifikacije semena a-sinukleina, što znači da može da otkrije patologiju u kičmenoj tečnosti kako za one kojima je dijagnostikovana bolest, tako i za pojedince koji su pod visokim rizikom da je razviju, ali još uvek nisu dijagnostikovani ili još uvek ne pokazuju kliničke simptome. Rezultati testiranja su izuzetno zanimljivi s obzirom da je čak 93 posto ispitanika zaista imalo abnormalni alfa-sinklein.

- Nikada ranije nismo mogli da vidimo kod žive osobe da li se ova alfa-sinukleinska biološka promena dešava u njihovom telu - rekao je dr Tod Šerer.

Protein koji se nalazi u nervnom sistemu, alfa-sinuklein - poput amiloida kod Alchajmerove bolesti - možese pogrešno nakupljati i na taj način da dovede do oštećujenja neurona što izaziva razvoj Parkinsonove bolesti. Ranije je bilo moguće potvrditi prisustvo grudvica isključivo postmortalnom analizom.

Terapija, Parkinsonova Bolest, Zaslađivač

Naučnici su testirali oko 1.123 uzorka kičmene tečnosti, pokazujući da je test bio abnormalan kod manje od pet odsto ljudi bez Parkinsonove bolesti.

- Dirnut sam i oduševljen ovim otkrićem - rekao je suosnivač fondacije Majkl Džej Foks i dodao:

- Veoma sam zahvalan na podršci pacijenata i istraživača koji su u tome sa nama dok nastavljamo da "razbijamo" vrata na putu ka iskorenjivanju Parkinsonove bolesti jednom zauvek. Optimizovani testovi bi takođe otkrili abnormalni sinuklein kroz vađenje krvi ili bris iz nosa, piše CNN.

(Kurir.rs/CNN)

Bonus video:

02:17

BOLEST ZAVISNOSTI NIJE OPRAVDANJE ZA PORODIČNO NASILJE! Psiholog o slučaju devojčice koju je otac godinama držao u kadi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track