LEKARI IZVADILI NAJVEĆI KAMEN IZ BUBREGA NA SVETU! Toliko je veliki da su srušili Ginisov rekord, a brinula ih jedna stvar
Foto: Shutterstock

neverovatno

LEKARI IZVADILI NAJVEĆI KAMEN IZ BUBREGA NA SVETU! Toliko je veliki da su srušili Ginisov rekord, a brinula ih jedna stvar

Život -

Vojni lekari u Šri Lanki izvadili su najveći kamen iz bubrega na svetu tokom operacije penzionisanog vojnika pa je tako srušen Ginisov rekord.

Kamen je bio dug 13,372 centimetara, a težak 801 gram. Operacija je obavljena 1. juna, a vest je objavljena nakon što je priznat novi rekord.

kamen u bubregu, bubreg, bolest
foto: Shutterstock

Prethodni rekord u dužini kamena u bubregu bio je 13 centimetara i prijavljen je u Indiji 2004. godine. Kada je reč o težini kamena, prošli rekord bio je 620 grama i prijavljen je u Pakistanu 2008.

"Najvažnije nam je da bubreg normalno radi uprkos tolikom kamenu", izjavio je vojni hirurg K. Sutharshan.

Pacijent je za tamošnje medije izjavio da je od 2020. godine osećao jake bolove i u stomaku i da mu lekovi uopšte nisu pomagali.

Svaka deseta osoba se u jednom trenutku tokom svog života susretne se sa problemom kamenca u bubregu. Muškarci su dvostruko podložniji nego žene, prenosi Klix.ba.

Doktor, Bubreg, Kamen
foto: Shutterstock

Kamen u bubregu se obično javlja kod osoba starijih od 30 godina, ali nije nemoguće da se javi i kod mlađih. Ko je jednom bolovao od kamena u bubregu, ima veći rizik od ponovne pojave.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:11

VEĆE ŠANSE ZA TRDUDNOĆU U GODINAMA? U Srbiju uvezen paket reporoduktivnih ćelija; Lekar: VEROVATNOĆA SE POVEĆAVA ZA 10 ODSTO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track