MEDICINSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU ima jedinstvenu opremu za proučavanje uticaja duvana: ROBOTI MAŠINE OPONAŠAJU PUŠAČE
Foto: Shutterstock

MEDICINSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU ima jedinstvenu opremu za proučavanje uticaja duvana: ROBOTI MAŠINE OPONAŠAJU PUŠAČE

Život -

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu otvoren je Centar za smanjenje štetnosti bioloških i hemijskih hazarda koji jedini u Jugoistočnoj Evropi proučava aktivnost pušača i korisnika elektronskih uređaja za isporuku nikotina na mašinama-robotima, koji mogu da oponašaju ljudsko ponašanje. Ovi roboti mogu različitim intenzitetima da koriste klasične i elektronske cigarete, kao i uređaje koji zagrevaju duvan, omogućavajući kontinuirano izlaganje bronhijalnih epitelnih ćelija duvanskom dimu cigareta, odnosno aerosolima elektronskih uređaja, imitirajući na taj način promene koje se svakodnevno dešavaju u vazdušnim puteva pušača.

pušenje, robot, nauka
foto: Shutterstock

Laboratorija Centra u Kragujevcu je nedavno završila novo istraživanje, u okviru projekta „Svet bez duvanskog dima“ koji je započet u Americi, u kome je učestvovalo ukupno sedam laboratorija širom sveta. Rezultati objavljeni u prestižnom međunarodnom časopisu „Scientific reports” potvrdili su da cigarete, tj. duvanski dim koji nastaje njihovim sagorevanjem, ima značajno štetniji uticaj na preživljavanje bronhijalnih epitelnih ćelija u odnosu na aerosole uređaja koji zagrevaju duvan i elektronske cigarete.

Drugo istraživanje koje je sproveo ovaj Centar pokazalo je prednost korišćenja alternativa koje ne sagorevaju duvan u odnosu na klasične cigarete i u slučaju kardiovaskularnih oboljenja. Duvanski dim je jedan od glavnih faktora za razvoj ateroskleroze i infarkta miokarda. U poređenju sa duvanskim dimom, aerosoli koje nastaju zagrevanjem duvana ili nikotinskih tečnosti ne dovode do drastičnog smanjenja kapacitet endotelnih ćelija da poprave vaskularna oštećenja, kao što je slučaj sa duvanskim dimom, rezultat je ovog istraživanja publikovanog u međunardnom časopisu ,,Drug Testing and Analysis”.

pušenje, robot, nauka
foto: Shutterstock

Centar za smanjenje štetnosti bioloških i hemijskih hazarda je formiran na inicijativu i pod vođstvom prof. dr Vladislava Volarevića, redovnog profesora na Medicinskom fakutltetu i u njemu je trenutno angažovano 24 stručnjaka iz oblasti medicine, farmacije, hemije i psihologije, koji ispituju molekulske mehanizme odgovorne za efekte duvanskog dima i duvanskih alternativa na ljudski organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track