DA NE DOĐE DO UPALE: Super trikovi kako se rešiti vode zaglavljene u ušima posle kupanja u moru ili bazenu, evo šta kaže doktorka
Foto: Shutterstock

dobro je znati

DA NE DOĐE DO UPALE: Super trikovi kako se rešiti vode zaglavljene u ušima posle kupanja u moru ili bazenu, evo šta kaže doktorka

Život -

Voda koja je ostala u uvu je zapravo na spoljašnjoj strani bubne opne, jer se pomešala sa ušnim voskom i ostala iza, ostavljajući osećaj kao da vam je uvo potpuno zapušeno.

Ali ako tamo ostane predugo, to može izazvati više od same nelagodnosti. Posle nekog vremena će izazvati bol, ali i infekciju ušnog kanala ili tzv. "plivačko uvo", zbog razvoja različitih vrsta bakterija ili gljivica.

letovanje, kupanje, jezero, letovanje u Srbiji, letovanje na jezeru, Beli Kamen, jezero Beli kamen, Bešenovo, Bešenovačko jezero
foto: Youtube Printscreen

Na sreću, vodu možete 'istresti' u nekoliko jednostavnih koraka. Osim kapi za uši, vaši prsti ili štapići vam uopšte neće pomoći da ih izbacite iz ušiju. Uvo se prirodno ljušti, tako da čime god pokušate da očistite, radite protiv njegovog prirodnog toka.

Evo kako izvući vodu iz uva:

Pomerajte ga

Dr Branislava Čilić iz Zagreba preporučuje da nagnete glavu u jednu stranu i prstima povlačite ušnu resicu napred i odpozadi. Pomerajući ga na taj način, manipulišete ušnim kanalom i to pomaže da se voda sama izvuče napolje.

Metoda vakuuma

Možete upotrebiti i svoju ruku kako biste stvorili lagani vakuum koji će pomoći da voda iscuri van. Nagnite glavu na starnu i pokrijte dlanom uvo. Pritisnite dlan o uvo, pa ga malo otpustite pa zatim ponovno pritisnite, kako biste 'usisali' vodu i pomogli joj da izađe.

Topli oblog

Toplina iz komprese (obloga) pomoći će rastopiti deo voska koji blokira vodu. Vosak će se omekšati i iscuriti iz uva, oslobađajući vodu koja se zaglavila iza njega. Za to vam može poslužiti peškir ili gaza namočeni u jako toplu, ali ne prevruću vodu. Držite na uvu 10-ak minuta.

baka, fen
foto: Printscreen YT

Fen za kosu

Fen za kosu, koji držite usmeren na uvo, i to na razdaljini ruke, postavite na najmanju brzinu (topli vazduh). Glavu pomerajte napred-nazad kako bi voda lakše našla put, kaže dr Ana Kim, otorinolaringologinja sa Univerzitetskog kliničkog centra Kolumbija.

Sirće i alkohol

Ako osećate da vam je uho prepuno vode, niste sigurni da je baš najčistija (npr. bazenska voda), pomešajte belo sirće i alkohol. Koristite sterilne kapaljke za oči kako biste naneli tri do pet kapi u uvo.

Isprobajte kapljice za uši koje koriste plivači

Kapljice za uši koje najčešće koriste plivači sadrže alkohol i pomažu lakšem isparavanju vode iz uha. Međutim, doktori upozoravaju da ih ne koristite ako vaše uvo ima bilo kakvu povredu, ili ako vas je zapljusnuo talas. Ako imate povredu, alkohol može da napravi još veću štetu, čak i da "spali" uvo.

U većini slučajeva, voda će sama izaći iz uva,kažu lekari, ali ako ona u uvu stoji duže od 24 sata, dobro je posetiti lečnika koji će vam dalje pomoći da isprete uši medicinskom metodom ispiranja štrcaljkom i mlakom vodom.

Mišljenje dr Branislave Čilić

Sve navedeno pojedincima je dozvoljeno da urade na sopstvenu odgovornost. I lekar će eventualno lagano povlačiti uvo prema gore i straga u nameri ispravljanja mobilnog dela ušnog kanala kako bi se otvorio put vodi, međutim ako je osećaj punoće u uvu prisutan duže vreme svakako savetujem posetu lekaru, pojasnila je jednom prilikom dr Čilić.

Pri svega pogledaće vas otoskopom sa sistemom kojim je osvijetljeno celo uvo. Tako se dobija uvid ima li cerumena u ušnom kanalu koji, kad primi vodu u sebe, bubri i pravi pritisak na kanal što može dovesti do upale i komplikacija.

- U tom slučaju ispiramo sadržaj, a s njim i zaostalu vodu. Potom se vidi postoje li promene kože zida ušnog kanala u smislu upale, izraslina ili drugih poremećaja te se tek tada pristupa lečenju - rekla je dr Čilić.

Dodaje da ako uvo čisti metodama voska, grejanjem i slično, neće se znati je li iz uva izbačeno strano telo i kakvo je stanje kanala i membrane. Nekad se, naglašava, poseže i za stručnijim mišljenjem otorinolaringologa, uz dodatne pretrage.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

00:04

ČOVEK KOJEM JE TAJSON ODGRIZAO UVO I DANAS IZGLEDA PREMOĆNO: Holifild u 59. godini GRMI! TELO KAO U MLADIĆA (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track