ZOVU GA DOKTOR SMRT, A BIO JE ZVEZDA Nesrećnim pacijentima ugrađivao veštačke dušnike, a onda otkrili STRAVIČNU istinu!
Foto: Magnus Andersson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

dolijao

ZOVU GA DOKTOR SMRT, A BIO JE ZVEZDA Nesrećnim pacijentima ugrađivao veštačke dušnike, a onda otkrili STRAVIČNU istinu!

Život -

Paola Makiarinija, nekadašnjeg hirurga matičnih ćelija, švedski sud je osudio na dve i po godine zatvora za agresivno tretiranje svojih pacijenata i očekuje se da će početi da služi kaznu u nedeljama koje dolaze.

Najverovatnije, on će robijati u Španiji, zemlji u kojoj trenutno živi, a ne u Švedskoj.

"Makiarini saga", koji se smatrao pionirom na polju regenerativne medicine, bio je tema brojnih dokumentaraca i podkasta. Po njemu snimljen je Netfliksov dokumentarac "Dr. Smrt" u kojem igraju Mendi Mor i Edgar Ramirez.

Paolo Makiarini
foto: Magnus Andersson / AFP / Profimedia Sorry, no results found

U junu, švedski sud je optužio Makiarinija da je zloupotrebio svoj položaj tokom lečenja troje pacijenata kojima je bila potrebna transplatacija traheje, dok je radio u Karolinskom institutu. Sva tri pacijenta su umrla nakon komplikacija koje su usledile tokom hirurške procedure.

Odbrana je iznela tvrdnju da su ti pacijenti bili toliko ozbiljno bolesni da im je pod hitno trebala transplatacija organa, koja sama po sebi nosi rizične posledice.

Paolo Makirani
foto: Magnus Andersson / AFP / Profimedia

Makiarini nije boravio u Švedskoj već dugo i ne priča švedski, tako da šanse da svoju kaznu odsluži u toj zemlji, veoma su male. Prema zvaničnim dokumentima, njegove prijave boravka nalaze se u Barseloni, Španiji, tako da će ga švedske vlasti najverovatnije prebaciti u španski zatvor.

Paolo Makiarini
foto: Magnus Andersson / AFP / Profimedia

S obzirom na to da je Makiarini italijanski državljanin, birokratska procedura u ovom slučaju je komplikovanija zato što španske vlasti moraju da se usaglase sa tim da služi kaznu kako su naložile vlasti u Švedskoj.

Ako, pak, Makiarini završi u Španiji, postoji zabrinutost da bi on mogao da zatraži od tamošnjih vlasti da služi svoju kaznu putem elektronskog monitora umesto u zatvoru. Takođe, otkriveno je da ovaj ozloglašeni hirurg u Barseloni poseduje ogromnu vilu sa bazenom i pogledom na more.

"Ako mu bude omogućeni da kaznu služi tako što će sedeti kod kuće i gledati Mediteran, onda će to predstavljati veliku provokaciju za sve", otkrivaju strani izvori.

Bez procedura ugrađivao veštačke dušnike

Makijarini je razvio prvi veštački dušnik na svetu 2011. koristeći plastičnu repliku traheje koja je bila natopljena matičnim ćelijama pacijenta kako bi sprečila telo da odbaci transplantirani zamenski organ, navodi Njujork tajms.

Radeći sa stokholmskim Karolinska institutom, Makijarini je postao zvezda — ali nekoliko njegovih pacijenata je na kraju umrlo, a mnogi su imali komplikacije nakon svojih procedura koje je izvodio u Švedskoj, Italiji, Rusiji, Španiji i Sjedinjenim Državama. Guardian piše da Makijarini nije izvršio nikakve bezbednosne preglede, testove na životinjama ili ispitivanja na svojim veštačkim trahejama pre nego što ih je presadio u živa ljudska bića. Makijarini i njegov tim takođe navodno nikada nisu tražili vladinu dozvolu za veštačke dušnike, hemikalije ili matične ćelije korišćene u transplantaciji, niti su podneli proceduru na odobrenje od Stokholmskog odbora za etičku proveru.

(Kurir.rs/Science.org/T.B)

Bonus video:

01:29

DOBILI SMO NAREDBU DA HITNO STANEMO SA OPERACIJOM! Hirurg i motociklista oči u oči: Od doktora sam tražio SAMO JEDNU STVAR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track