Bebe kao prioritet

Ekskluzivno: Dr Kurir u Specijalnoj bolnici SPEBO u Leskovcu

Bebe kao prioritet

Život -
Uspešnost vantelesne metode u toj bolnici kod žena u četvrtoj deceniji je 55 odsto, dok je u Americi 23 odsto

Sve priče roditelja koji dugo nisu mogli da dobiju bebu liče jedna na drugu. Ogromna čežnja za porodom, nada, osećanje odbačenosti, očaj i neretko depresija. Kada saznaju da će ipak postati mame i tate, sledi šok i strepnja da li će se trudnoća izneti do kraja.

To im je jedna od najtežih životnih borbi.Dosad je 300 porodica s juga Srbije uspešno prošlo kroz sve to. Sada uživaju sa svojim bebama zahvaljujući vantelesnoj oplodnji u Specijalnoj bolnici SPEBO u Leskovcu, gde je za tri i po godine urađeno 1.500 oplodnji.Bebu čeka i K. V. (37) iz Novog Sada, koja za Dr Kurir kaže "da je blizu ostvarenja svog sna".

- Prošla sam sve faze. Radila sam analize krvi, dala razne briseve, prošla kroz takozvanu stimulaciju hormonima za rast jajnih ćelija. Usledila je dvonedeljna pauza, pa opet pregledi, uzimanje jajnih ćelija. Oplodnja. Pa vraćanje oplođene jajne ćelije u matericu.

Osećam promene u organizmu! Srećna sam, biću majka! - poverila se ona Dr Kuriru.Svetski poznat genetičar prof. dr Miodrag Stojković, direktor pomenute zdravstvene ustanove, kaže za Dr Kurir da veštačka oplodnja uspe kod 18 odsto žena starijih od 40 godina, dok je kod mlađih taj procenat znatno veći.

- Tako 76 odsto žena između 20 i 30 godina i 55 odsto onih koje imaju od 30 do 40 godina uspeju da zatrudne. Sve one dele iste rizike i neizvesnosti prilikom vantelesne oplodnje, jer se primenjuje hormonska terapija. Kod starijih žena šanse za začeće su manje.

Jednostavno, biološki sat otkucava. Bez obzira na to, više od 20 žena starijih od 40 godina ipak je zatrudnelo - ističe taj stručnjak.Kako dodaje, dosad je dvojke ili trojke rodilo pedesetak žena, a za tri i po godine 300 parova iz Srbije i inostranstva dobilo je decu.

- Za nešto više od tri godine kod nas je urađeno 1.500 vantelesnih oplodnji, a procenat uspešnosti kod žena u četvrtoj deceniji je 55 odsto. Mi lečimo iznad proseka, jer je, na primer, u Americi uspešnost 23 odsto. Najstarija žena koja se porodila posle vantelesne oplodnje imala 47 godina. Od početka rada kroz specijalnu bolnicu prošlo je više od 3.800 parova, ali nisu svi bili obuhvaćeni programom vantelesne oplodnje, jer je medicinski tretman pokazao da neće biti rezultata - objašnjava on.

Leskovac uz doktore

Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca, kaže za Dr Kurir da je značaj bolnice izuzetno velik za taj grad.- Kuća na Hisaru bio je poklon Grada doktoru Stojkoviću, a zauzvrat su Leskovčani dobili 108 besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje. Više od 300 parova do sada se obratilo gradskoj komisiji, a u program je ušla tek četvrtina. Dosad je 28 Leskovčanki rodilo decu - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja