MISLILA SAM DA SAM PREHLAĐENA, A ONDA SAM ISKAŠLJALA KRVNI UGRUŠAK: Dali su mi 30 odsto šanse da preživim i počela je AGONIJA
Foto: Instagram/beautybossbabee

izašla kao pobednica

MISLILA SAM DA SAM PREHLAĐENA, A ONDA SAM ISKAŠLJALA KRVNI UGRUŠAK: Dali su mi 30 odsto šanse da preživim i počela je AGONIJA

Život -

Natali Su nije previše razmišljala o kašlju koji ju je mučio dva meseca. Smatrala je da nije neobično da se neki simptomi zadrže malo duže nakon bolesti. Ali, Natali je rekla da nikada neće zaboraviti dan kada je prvi put iskašljala krvni ugrušak veličine palca: bio je petak 13. maj 2022. godine. Sledeći dan, ova majka jednog deteta sama se odvezla u hitnu pomoć, piše Daily Mail.

Naknadni testovi otkrili su najgoru noćnu moru: imala je četiri kancerogena tumora koji su joj opustošili pluća. Ali, to nije bio rak pluća. Bolest je bila povezana s mladežom koji je uklonila pet godina ranije. 2017. godine posetila je dermatologa zbog sumnjivog mladeža na vratu, za koji je naknadno utvrđeno da je melanom – najozbiljnija vrsta raka kože.

Dalji testovi pokazali su da se bolest nije proširila na druga mesta u telu i, nakon što je mladež uklonjen, Natali je nastavila sa svojim životom, rodila sina i proširila svoj posao bez puno razmišljanja. Ali, sada se bolest vratila - i to još gora nego ranije.

Rekla je da nikada neće zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je snimio pluća. Odmah je znala da nešto nije u redu. Naknadna biopsija otkrila je da je bolest dosegla četvrtu fazu, a lekari su rekli da su njeni izgledi da preživi još pet godina oko 30 odsto. Natali je rekla: "Srce mi je stalo. Prvo što sam pitala doktora je ‘Hoću li umreti?’, a on je rekao ‘Ne znam’. Ceo moj svet tada se srušio".

Kad je nazvala svoju porodicu da im kaže novosti, rekli su joj da otkaže putovanje u Meksiko - koje je bilo zamišljeno kao "ultimativni" porodični odmor. Ali, bila je odlučna da ode - bojala se da bi to putovanje moglo da bude njeno poslednje. "Odlučila sam da idemo u Meksiko. Nisam htela da žalim što nisam otišla na ovaj odmor koji smo planirali više od godinu dana. Imaćemo najbolji odmor ikad i uživaću u ovom odmoru kao da mi je zadnji jer ne znam šta dolazi i ne znam šta će se dogoditi u mojoj budućnosti".

Kad se porodica vratila s putovanja, Natali se suočila s osam meseci više ciklusa imunoterapije i hemoterapije. Rekla je da ju je lečenje ostavljalo u stalnim bolovima i da nije mogla da funkcioniše bez ublažavanja boli. "Postupak je bio brutalan", kaže, "Osećala sam toliko bolova do tačke kada se sećam da sam ležala na kauču uz takve bolove da nisam mogla da funkcionišem bez neke vrste ibuprofena u telu svaka četiri sata".

Nakon poslednjeg ciklusa imunoterapije i hemoterapije, Natali je dobila žuticu i zatajenje jetre. Morala je odmah da počne s visokim dozama steroida koje je uzimala nekoliko meseci.

Melanom je oblik raka kože koji je ređi od drugih vrsta, ali opasniji – a u tri odsto slučajeva primarni izvor raka je nepoznat. Ukupni životni rizik od dobijanja raka je oko tri odsto, ili jedna od 33 osobe. Stope novih melanoma variraju – kod ljudi mlađih od 50 godina, stabilne su kod žena i opadaju za oko jedan odsto godišnje kod muškaraca od ranih 2000-ih.

Petogodišnja stopa preživljavanja je 94 odsto, ali to pada na 35 odsto za melanome koji su se proširili. Natalina "prehlada" prvi put je počela 2022, s početnim simptomima uključujući promuklost i kašalj. Takođe, često joj je trebala voda da utoli neutoljivu žeđ.

U februaru 2023. godine, Natali je primila vest za koju nije mislila da će je ikada čuti. Nakon 276 dana, četiri ciklusa imunoterapije, hospitalizacije zbog znakova zastoja rada jetre i šest meseci uzimanja visokih doza steroida, izlečila je rak. Rekla je: "Nemam reči. Ne mogu da verujem da sam se borila s takvom zveri i da sam prošla kroz to. S tako malim šansama, ne znajući hoću li uspeti, ne znajući hoću li preživeti, i sedeti ovde danas i reći da sam sada izlečena od raka... to je jednostavno neverovatan osećaj".

(Kurir.rs/ Daily Mail/ L. S)

Bonus video:

01:46

OVO JE JASAN SIMPTOM NERVOZNIH CREVA! Izgled stolice je pozdan pokazatelj da li je stomak zdrav!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track