BILA SAM UBEĐENA DA ME MUŽ VIŠE NE VOLI: Kad sam saznala ISTINU, zabolelo me je više nego NAJGORA PRELJUBA, svet mi se srušio
Foto: Shutterstock

BOLNA PRIČA

BILA SAM UBEĐENA DA ME MUŽ VIŠE NE VOLI: Kad sam saznala ISTINU, zabolelo me je više nego NAJGORA PRELJUBA, svet mi se srušio

Život -

Kristin Holovej iz Amerike je otkrila da je bila zabrinuta zbog lenjostI i odbijanja svog supruga Lija da se tušira, a mislila je da joj on tako pokazuje da nije srećan u braku. Međutim, njegovi čudni simptomi doveli su do razorne dijagnoze zbog koje je morao da se preseli u dom za nemoćne osobe u svojim 40-im.

Kristin je u maju 2016. godine s Lijem bila u braku jedva godinu dana, te je primetila da se on čudno ponaša. On je bio uspešni preduzetnik. Osnovao je jednu tehnološku firmu i voleo je svoj posao. Međutim, počeo je da izostaje s posla ili je mnogo kasnio.

par
foto: Shutterstock

Takođe, prestao je da se tušira i često bi nosio prljavu odeću. Li se uvek ponosio svojim izgledom pa je to bilo čudno. Kristin je u tom trenutku bila šest meseci trudna s njihovim detetom.

Mislila je da se Li možda još uvek oporavlja od operacije koju je imao u februaru 2015. godine, kako bi ispravio šum na srcu ili da nije srećan što je u braku s njom.

"Bila sam prestravljena"

Bila je šokirana i skrhana kada je Li napustio svoju firmu u julu 2016, ali njen šok je vrlo brzo prerastao u zabrinutost. "Nije izlazio iz pidžame i provodio je mnogo vremena na kauču. Stalno je gledao je iste filmove i TV emisije. Nije pokazao nikakvu motivaciju ili želju da bude produktivan. To nije bilo normalno ponašanje ni za koga, a kamoli za mog briljantnog supruga", otkrila je Kristin.

par, krevet, impotencija
foto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

Primetila je da je Li, takođe, razvio opsesivne sklonosti, jer je neprestano brojao daske na podu u kući i drveće napolju. Dok je Kristin bila na porođaju i njihovo dete rodila carskim rezom zbog komplikacija, Li je sve to prespavao.

Kada se Kristin vratila kući iz porodilišta s bebom primetila je da se njen suprug jako povukao u sebe. "Svaki dan sam se budila s novom verzijom svog muža i bila sam prestravljena", kazala je.

Rekla je Liju da nije srećna i da joj je potrebna pomoć s bebom, a Li joj je na to samo kratko rekao: "Biću bolji". Kristin je rezervisala termin kod bračnog terapeuta, a Li je u ordinaciji prazno piljio u nju dok je plakala. Terapeut joj je rekao da je njegova apatija abnormalna, pa je Liju zakazala pregled kod lekara opšte prakse, kardiologa, neurologa, psihijatra i neuropsihologa.

Li je tada imao 35 godina, a neuropsiholog je rekao da ima ili snažan nervni slom ili je objašnjenje neurološko, ali psihijatar je Kristin rekao da se pripremi na najgore.

par, svađa, tuga, tužna
foto: Profimedia

Nikakvi tretmani ni lekovi ne mogu da pomognu

"Psihijatar mi je rekao da me čeka dug, težak put. Pomislila sam, 'Pa, šta to znači?' i rekao mi je da je moguće da Li ima redak oblik rane demencije. Nisam čak ni odgovorila. Mislila sam 'Demencija? To je bolest koju stariji ljudi dobiju kad počnu da zaboravljaju stvari. To nije moguće'. To je bilo poslednje što sam očekivala da će lekar reći. Nisam mogla da verujem", ispričala je nesrećna žena.

Kristinini strahovi potvrđeni su nakon što je magnetna rezonanca pokazala da Li ima atrofiju mozga koja nije u skladu s njegovim godinama.

"Ceo moj svet se srušio…. Bio je to najgori mogući scenario. Bila sam slomljena", rekla je Kristin, koja je dala otkaz na poslu kako bi što više mogla da bude sa svojim teško bolesnim suprugom kome je u 36. godini dijagnostikovana frontotemporalna demencija (FTD).

Lekari su je upozorili da će njen suprug i dalje mentalno i fizički propadati, te da nikakvi tretmani ili lekovi ne mogu da mu pomognu. Kristin je postala Lijeva negovateljica, ali to joj je postalo neizdrživo jer uopšte nije mogla da ga ostavi bez nadzora.

Njen suprug sada ima 43 godine i poslednje dve godine je u domu za nemoćne gde ima danonoćnu negu, a Kristin ga posećuje jednom mesečno. Li je još uvek fizički aktivan, ali prestao je da govori.

(Kurir.rs/ Self magazin/ Net.hr/ L. S)

Bonus video:

01:20

Predsednica udruženja o leku za Alchajmerovu bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track