Astma i poremećaj ponašanja kod dece

Istraživanja

Astma i poremećaj ponašanja kod dece

Život -
Lečenje astme ne podrazumeva samo lekove, već psihološki, fizički i socijalni kontinuiran rad s pacijentom i njegovom porodicom

LONDON - Na osnovu proučavanja više od 100.000 dece i tinejdžera s astmom, dr Džejms Blekmen iz Univerzitetske dečje bolnice u Šarlotvilu je zaključio da imaju povećen rizik obolevanja od poremećaja ponašanja i učenja.

Rezultati objavljeni u "Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics" pokazuju da 12 odsto dece ima poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) u poređenju sa šest odsto među zdravom populacijom.Učestalost depresije i teskobe je kod asmatičara 9 odsto, a četiri odsto kod zdrave dece.

Prisutnost poremećaja ponašanja i vladanja je 11 i 5 odsto kod neastmatičara, a takođe se među astmatičarima javljaju poteškoće učenja u učestalosti od 15 odsto, za razliku od samo devet odsto među decom bez zdravstvenih problema.

Deca astmatičari uglavnom žive u socijalno i ekonomsko neodgovarajućoj okolini što podstiče njihove tegobe i smanjuje mogućnosti lečenja.

Lečenje astme ne podrazumeva samo lekove, već psihološki, fizički i socijalni kontinuiran rad s pacijentom i njegovom porodicom.

"Terapija astmatičara je "potpun paket" koji obvezuje lekare, roditelje i nastavnike. Roditelji moraju biti u stalnom kontaktu s nastavnicima po pitanju stanja svog deteta u školi, njegovim zdravstvenim tegobama, ali i mogućnostima da ih zlostavljaju druga deca što treba na vreme iskoreniti", istakao je dr Blekmen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track