Istezanje u kancelariji

Serija vežbi fitnes instruktora Milana Lazovića

Istezanje u kancelariji

Život -
Povećajte pokretljivost, fleksibilnost i smanjite napetost tela

Pokušali ste da se savijete i rukama dohvatite nožne prste, ali vam to ne uspeva. Mislite da su razlog godine, a u stvari je reč o neaktivnosti. Dr Kurir ima rešenje za vas! Pravilnom tehnikom istezanja mišića možete povećati pokretljivost i fleksibilnost, ali i smanjiti napetost tela. Fitnes instruktor Milan Lazović za Dr Kurir navodi da je istezanje od presudnog značaja za održavanje gipkosti mišića, zbog čega se preporučuje kao uvod u trening i kao njegova završna faza.- Istezanjem održavamo bazičnu dužinu mišića. Ono vraća mišiću njegovu prvobitnu dužinu i priprema ga za kontrakcije usled vežbanja. Posledice izbegavanja istezanja mišića nisu vidljive odmah, ali dugoročno gledano, one su neizbežne - objašnjava Lazović.Prema njegovim rečima, istezanje je važno za gipkost i pokretljivost čoveka, pošto daje osećaj snage i elana.- Pravilna tehnika istezanja mišića bitna je za muškarce i žene jer omogućava više pokretljivosti, fleksibilnosti, smanjenje napetosti i eliminaciju mišićnih upala. Sa samo nekoliko vežbi obezbeđujete svom telu više zdravlja i vitalnosti - kaže instruktor i dodaje da zahvaljujući ovim vežbama možete biti brži, elastičniji, moći ćete da uradite više i imaćete bolju kondiciju.

A Dečja poza na stoliciRuke stavite na ivicu stola, a stolicu odaljite u zavisnosti od toga koliko ste visoki. Ovom vežbom istežemo veću grupu mišića, uključujući i leđne. U položaju kao na slici ostanite oko 15 sekundi.

B Istezanje zadnje lože sedećiOstanite u sedećem položaju. Levom rukom pokušajte da dohvatite prste leve noge. Ostanite u tom položaju oko 10 sekundi, a potom zamenite ruku i nogu.

C Istezanje podlaktice i bicepsaUstanite sa stolice i namestite ruke kao na slici. Vežbu radite do 30 sekundi.

D Istezanje nadlakticaUspravite se i levom rukom pokušajte da savijete desnu šaku kao na slici. U tom položaju ostanite oko 10 sekundi, a zatim zamenite ruke.

E Istezanje tricepsaU sedećem položaju podignite jednu ruku, a drugom je uhvatite u predelu lakta, kao na slici. Pokušajte da što više istegnete tricepse. U tom položaju ostanite do 10 sekundi a potom vežbu ponovite sa drugom rukom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track