Sida se i dalje širi

U utorak se završava karavan testiranja u Srbiji

Sida se i dalje širi

Život -
U Srbiji do Svetskog dana borbe protiv side registrovano 1.600 zaraženih i 11 umrlih

"Karavan testiranja" u Srbiji povodom Svetskog dana borbe protiv side završava se 11. decembra u Paraćinu. Dosad su se na HIV besplatno testirali građani Valjeva, Šapca, Kragujevca, Subotice, Valjeva, Boljevaca, Sremske Mitrovice, Rume, Vrbasa, Bujanovca, Bora, Kladova, Knjaževca, Koceljeve, Topole i Niša u mobilnim medicinskim jedinicama koje su bile postavljene u glavne ulice tih gradova.

Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da se tokom cele godine besplatno i anonimno savetovanje i testiranje mogu obaviti u svim zavodima i institutima za javno zdravlje u Srbiji, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata, kao i Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu.U Srbiji je do Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS registrovano 1.600 zaraženih ovim virusom, od kojih je njih 1.000 na antiretrovirusnoj terapiji. Do kraja oktobra registrovano je 95 osoba zaraženih HIV, kod 26 je utvrđena sida, dok je 11 njih umrlo.

U svetu, prema izveštaju Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS, sa ovim virusom živi oko 34 miliona ljudi. Polovina njih ne zna da su zaraženi. Bez obzira na to što je u nerazvijenim zemljama smanjena stopa novoinficiranih za 25 odsto, broj zaraženih i dalje je visok.Samo u prošloj godini u svetu je registrovano 2,5 miliona zaraženih. Izveštaj je pokazao da je među novoinficiranima najviše seksualnih radnika, muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcem i intravenskih narkomana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track