NADA: Razvijeno tkivo bubrega iz matičnih ćelija

Japanska tehnologija

NADA: Razvijeno tkivo bubrega iz matičnih ćelija

Život -
Bubreg ima kompleksnu strukturu, koja se teško može "popraviti" kad jednom pretrpi oštećenje. Postignuće japanskih stručnjaka daje nadu da bi oboleli organ mogao sam da se izleči

KJOTO - Stručnjaci Univerziteta u Kjotu su uspeli da prvi u svetu razviju ljudsko bubrežno tkivo iz matičnih ćelija.Time se otvara mogućnost da se pomogne milionima ljudski širom sveta koji zavise od dijalize, prenosi AFP.Bubreg ima kompleksnu strukturu, koja se teško može "popraviti" kad jednom pretrpi oštećenje. Postignuće japanskih stručnjaka daje nadu da bi oboleli organ mogao sam da se izleči.

Najveći izazov u ovom istraživanju je bio da se iz matičnih ćelija razvije upotrebljivo mezodermno tkivo, što je bila faza ka razvoju bubrežnog tkiva, ističe vođa projekta Kendži Osafune.

Embrionske matične ćelije se mogu odgajiti u specifične bubrežne ćelije ili u laboratorijskim posudama, kao što je bio slučaj u Kjotu, ili eventualno u živom organizmu domaćina.

Japansko istraživanje, inače, nije bilo usmereno na to da se razvije ceo, funkcionalni bubreg, već samo tkivo ovog organa koje bi moglo da se koristi u regenerativnoj terapiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track