Brže procedure u korist klijenata

Savet stručnjaka: Aleksandar Tucović, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije

Brže procedure u korist klijenata

Život -
Pacijentima će biti dostupna kvalitetna, bezbedna i efikasna medicinska sredstva na tržištu Srbije

Sektor za medicinska sredstva vrlo je važan deo Agencije za lekove. U njemu se obavljaju poslovi upisa, obnove, izmene i dopune upisa medicinskih sredstava u Registar medicinskih sredstava, kao uslov za njihovo stavljanje u promet na tržište Srbije.

Takođe, izdaju se stručna mišljenja o kategorizaciji i klasifikaciji medicinskih sredstava i učestvuje se u jednom delu procesa izdavanja odobrenja za uvoz neregistrovanih, na zahtev zdravstvenih ustanova, a za životno ugrožene pacijente.

U ovom sektoru se obavljaju i poslovi u vezi s praćenjem neželjenih reakcija na medicinska sredstva. Novim zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima omogućeno je efikasnije i jednostavnije stavljanje u promet onih koja imaju znak “CE”. To podrazumeva da se ona sredstva čija je kontrola izvršena u nekom od akreditovanih evropskih notifikacionih tela i koja su usaglašena sa EU direktivama o medicinskim sredstvima upisuju u Registar administrativnom procedurom koja je znatno jednostavnija i kraća u odnosu na upis u Registar medicinskih sredstava koja nemaju znak “CE”. Značajno je ubrzana i pojednostavljena procedura rešavanja zahteva klijenata iz nadležnosti Sektora za medicinska sredstva. To je od velikog značaja i koristi za pacijente i druge korisnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track