AFRIKA: Epidemija ebole najsmrtonosnija do sada
Foto: Beta Ap

Svetska zdravstvena organizacija

AFRIKA: Epidemija ebole najsmrtonosnija do sada

Planeta -
U Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji do sada ima 635 zaraženih, od čega 367 sa smrtnim ishodom

ŽENEVA - Epidemija ebole u tri zapadnoafričke države - Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji - već je najsmrtonosnija ikada, sa 635 zaraženih, od čega 367 sa smrtnim ishodom, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Očekuje se da će ova epidemija biti i najduža do sada, pošto se neke od najsiromašnijih država na svetu bore sa ovom smrtonosnom bolešću, preneo je AP.

SZO je juče saopštila da zapadnoafričke zemlje koje se graniče s onima pogođenim epidemijom ebole - Mali, Obala Slonovače, Senagal i Gvineja Bisao - trebalo da se pripreme za slučaj da im putnici unesu taj smrtonosni virus.

Ebola opstaje naročito u šumovitim oblastima Gvineje, Sijera Leonea i Leberije, a njeno širenje olakšava praksa da rodbina prenosi tela preminulih u druge zemlje i tamo ih sahranjuje, dodala je agencija Ujedinjenih nacija.

"Želimo da ostale zapadnoafričke zemlje budu spremne - susedne zemlje, Obala Slonovače, Mali, Senegal, Gvineja Bisao - i za slučaj da u njih doputuju zaraženi ebolom", rekao je u Ženevi dr Pjer Formenti iz SZO.

Neki od zaraženih putovali su u inostranstvo na lečenje, šireći bolest u veće gradove kao što su prestonica Gvineje Konakri ili Liberije Monrovija, rekao je Formenti. Ebola izaziva dijareju i povraćanje, slabljenje bubrega i funkcije jetre i može da prouzrokuje spoljašnje i unutrašnje krvarenje.Najmanje 90 odsto slučajeva zaraze ovom bolešću završi se smrću, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track